Sommartider är sällskapstider och egentider. Oavsett om man träffas många eller vill göra något för sig själv har man så klart det allra bästa myset utan skärmar. Här tipsar vi om sommarens bästa sällskapsspel.
Brädspel och sällskapsspel har fått ett rejält uppsving och passar perfekt underhållning på semestern. Här är sommarens skörd av speltips från spelexperten Jonas Rosenqvist.
Från 10 år, 1 spelare
Fryxgames
Betyg:
Spelidé: Med endast en kortlek som du vrider, vänder, river och skriver på ska du bygga ditt allra bästa kungarike. Slutpoängen kan du jämföra online eller med en kompis om hen också har en lek.
Så tyckte vi: Så kallade legacyspel brukar vara stora och dyra åbäken som tar lång tid. Det här är ett litet behändigt solospel som lätt kan tas med i fickan och får plats på en bricka. Det är stora plus i ett mycket trevligt spel med hög spelkänsla.
Från 6 år, 2–4 spelare
Brädspel.se
Betyg:
Spelidé: Racingspel som bygger på hur du väljer att spela ut dina poletter med antal steg ur påsen. Se upp för mjölksyra – ja alltså poletter med bara ett steg på.
Så tyckte vi: Fin barn- eller familjeversion av cykelspelet Flamme Rouge. Mekaniken är enkel men det lurar också en del strategi i spelandet. Kul att det finns olika nivåer av svårighet så man till och med kan spela med en femåring för att ösa på med fler regler för äldre.
Från 17 år, 3–10 spelare
Flat River Games
Betyg:
Spelidé: Behändig kortlek fylld med instruktioner för hur du ska utmana sällskapet att berätta den bästa historien eller avslöja hur någon verkligen är.
Så tyckte vi: Ett riktigt kul lära-känna-varandra-spel på engelska som beroende på deltagare kan gå riktigt på djupet. Som tur är finns det ett stopp-kort om en partner eller en ”bästa vän” skulle råka dra fram de allra värsta pinsamheterna. Blir roligare ju mer du vågar bjuda på dig själv.
Från 8 år, 2–4 spelare
Asmodee
Betyg:
Spelidé: Med hjälp av rätt antal kort ska du placera ut bussar mellan givna platser i Paris. Flest poäng vinner. Den här mindre utgåvan passar super för snabbare spel och mindre bordsyta.
Så tyckte vi: Ticket to Ride älskas av så många av en anledning. Det är fantastiskt lättspelat men öppnar ändå för strategiska val. Några små extraregler gör Parisutgåvan värd att testa även för erfarna Ticket to riders.
Från 12 år, 2 spelare
Asmodee
Betyg:
Spelidé: Med en varsin kortlek intar spelarna antingen imperiets eller rebellernas sida. Målet är att slå ut den andres bas.
Så tyckte vi: Den här grundlådan med Darth och Luke uppvisar ett snabbt kortspel med smakfullt blandade spelmekaniker. För sommarens största kraftmätning är det här perfekt för två spelare vid ett litet bord. Stora plus för snabbheten i rundorna som gör att jag direkt vill köra en till!
Från 7 år, 2+ spelare
Nicotext
Betyg:
Spelidé: Nyversion av en behändig kortlek med spel och lekar för alla som befinner sig i ett fordon – eller vilken långtråkig plats som helst. Först till tre (eller välj fritt!) poäng vinner.
Så tyckte vi: Spel som också en chaufför kan vara med på är sällsynta, men i den här samlingen finns faktiskt ett gäng sådana också! Favoriten är Norsk karaoke där en nynnar en låt den lyssnar på och alla andra får gissa. Inte jättemycket spelande kanske men perfekt för sommarens roadtrip.
Från 10 år, 3–6 spelare
ALF
Betyg:
Spelidé: Med hjälp av knasiga frågor halvt omöjliga att riktigt kunna eller ha någon uppfattning om ska du gissa dig närmast sanningen.
Så tyckte vi: Mycket enkelt spelupplägg som passar vilket sällskap som helst. Att poängräkningen utgår från vad spelaren innan dig gissade är en spännande detalj som gör spelet extra kul på många deltagare.
Från 8 år, 1–4 spelare
Asmodee
Betyg:
Spelidé: Genom att bygga de bästa förutsättningarna i ditt korallrev ska du locka till dig djuren med högst poäng.
Så tyckte vi: Aqua är riktig hjärngympa. Att kombinera färg, form och mångfald ger tillsammans med de slumpvisa parametrarna för poäng det här tjusiga spelet en hög nivå av pusslande. Det är alltså lätt att få hjärnfrys. Den som vill ha lite att bita i för att spela tillsammans eller solo håller Aqua hela sommaren.
Från 12 år, 3–8 spelare
Wow!
Betyg:
Spelidé: På bordet lägger ni ut kort med jobbiga situationer och sedan röstar ni på det kort som ni tror flest lackar ur på. Om ingen röstar samma får du heller ingen poäng. Irriterande!
Så tyckte vi: Superenkelt spel om vad vi blir upprörda på i vår vardag. Det roligaste är när man tycker helt olika och på det sättet lär känna varandras lite mer griniga sidor. Kul för stora grupper, men vi hade gärna sett ännu jobbigare situationer att välja mellan.
Från 14 år, 1–4 spelare
Brädspel.se
Betyg:
Spelidé: Encore påminner mycket om Yatzhy eller det mindre kända Qwixx och handlar om att kryssa fram flest poäng genom kombinationer av färg och siffror.
Så tyckte vi: Superenkelt spel som kan spelas nästan varsomhelst och av vemsomhelst. Eftersom det finns så många sätt att nå poäng är omspelningsvärdet nästan oändligt – även för ensamspelare som har riktigt svåra utmaningar att klå. Jag har snart kört igenom blocket!
Från 5 år, 2–4 spelare
Ninjaprint
Betyg:
Spelidé: Med hjälp av en hög mysiga små trästugor som typ tärningar ska du samla högst poäng på en slumpad plan med tomtmarker.
Så tyckte vi: Kanske så nära en husvagnsupplevelse du kan komma i bordspelsväg. Eftersom du väljer var du ska placera dina små stugor blir det som att scouta efter den bästa övernattningsplatsen. Inte bredvid en soptipp såklart! Kul med flera svårighetsgrader som gjorde att vi vuxna också fastnade för det här taktila strategispelet. Tips till förlaget: gör en husvagnsversion!