Här kan du få bra tips om hur du skall behandla ditt förtält för att det skall hålla längre.
Många lägger ett golv som underlag när de sätter upp förtältet. Ett vanligt fel är då att man bygger golvet en bit ovanför markytan så att A- måttet förändras. Om du till exempel bygger ett golv som ligger 12 centimeter ovanför markytan kommer detta att få en inverkan både på höger och vänster sida på vagnen, och A- måttet ändras då motsvarande den höjden på bägge sidor.
Lägg golvmatta, t.ex. Bolon framför husvagnen där förtältet skall stå. – Lägg ut alla stänger där de skall användas. – För på förtältet på tältskenan. Den ena personen matar in medan den andra drar. – Sätt i stängerna utan att spänna dem. Börja i mitten och gå sedan ut mot ena sidan, därefter åt den andra. – När alla stänger är på plats spänns de så att förtältet sitter fint. – Förtältet pluggas. Börja inne vid husvagnen, på bägge sidor. Gå därefter fram mot mitten av tältet. – Om förtältet skall spännas ytterligare, används barduner. – Om förtältet skall öppnas upp tas sidor och frontstycken av först efter det att tältet har satts upp. – Inne vid husvagnens vägg, där tältet sitter i skenan, skall höjden ligga på ca 240 cm.
Blir det lägre än så får du en fellutning på taket och tältet blir väldigt svårt att spänna. – För att kontrollera om tältet är riktigt uppsatt kan du använda dig av några parametrar för att kontrollera detta. Övergången från vägg till tak på båda sidor blir ca 175 – 180 cm på höjden. Höjden från backen/golvet inne vid vagnen och upp till tältets tak skall vara ca 240 cm. – Du kan också mäta höjden i fronten av tältet för att kolla hur mycket fall du har. Detta är viktigt. Gräskanten runt hela tältet nertill måste vara rätt, och ca 10 – 15 cm skall vara synliga hela vägen runt tältet för att skydda duken mot smuts från marken.
Om glidlåsen blir tröga och svåra att dra igen kan de behandlas med lite stearin eller ett silikonstift som hjälper det att komma i glidning. Använd inte olja. Ett glidlås kan ofta verka lite trögt i början. – Kom ihåg att det är bortkastat att impregnera ovanpå gammal smuts. Lägg inte impregneringen i direkt soljus då många av de verksamma ämnena förångas innan de hunnit dra in ordentligt i duken. – Om du har möjlighet att göra en liten öppning i tältduken nertill på vagnen, så att du får ett litet genomdrag i tältet, är det bra då det motverkar kondens. – Har du stålstänger kan du polera dem med bilvax om du önskar att ge dem lite extra vård.
När du lagrar ett set med stänger så se till att det ligger torrt och kyligt. – Du bör regelbundet borsta bort damm, pollen och liknande med en mjuk borste för att förhindra att detta rinner ner över duken vid regn. – När du skall rengöra förtältet, oberoende av vilken typ av material/textil det gäller bör du endast använda dig av ljummet vatten på runt 30 grader. – Underhåll ditt förtält med jämna mellanrum under hela säsongen då det ofta kan vara för sent att ta bort fläckar och dynga när det väl har torkat och satt sig ordentligt. Se också till att regelbundet ta bort löv och annat skräp som ligger på taket då det ger fläckar om det får ligga och kladda fast. – Om det blir tungt att dra igen blixtlåsen kan det vara smart att lossa lite på pluggarna så att duken blir lite slakare.
När du skall packa undan förtältet efter en säsong är det mycket viktigt att du försäkrar dig om att tältet är helt torrt innan du packar ned det. Du kan naturligtvis ta med dig tältet hem även om det är fuktigt, men då måste du så fort som möjligt se till att tältet blir upphängt och torkar ordentligt innan det packas ned och blir liggande under en längre tid. Detta är mycket viktigt annars kommer du få mögel som inte går att få bort.
Det är också viktigt att du sörjer för god rengöring innan du lägger undan det. Tältet bör lagras på ett ställe där det är torrt och svalt, och har god ventilation. För att skona fönsterfolien kan det vara klokt att ta av front och sidopaneler och packa dessa för sig. Annars kan t.ex. blixtlåsen bli liggande och klämma mot folien vilket kan ge avtryck som kan vara svåra att bli av med. Läs mer om förtält och markiser här