Ådala gård i Billinge är norra Europas minsta mikromejeri, men smakerna är stora. Här tillverkar Malin Kumberg ostar som tilltalar såväl vardagsnjutare som finkrogar och gastronomiska jurymedlemmar.
Malin Kumberg med händerna fulla av ost och ett stort leende. Välkommen till Ådala Gård står det på en handskriven skylt vid parkeringen. Vi parkerar utanför den stora ladan och promenerar runt hörnet till den lilla butiken. Malin Kumberg möter oss med händerna fulla av ost och ett stort leende. – Välkomna in, ropar hon. Vill ni ha kaffe? Eller kanske en bit ost? Ådala Gård, med anor från 1600-talet, ligger vackert inbäddad i den skånska ek- och bokskogen utanför Billinge. Det var hit Malin och hennes man Jesper flyttade hösten 2010, när de bestämt sig för att byta storstadslivet i Göteborg mot de djupa skogarna vid Söderåsens Nationalpark. Tanken var att Malin skulle fortsätta sitt jobb som trädgårdsdesigner och på sätt kunna utnyttja växthuset som tillhörde gården. Det visade sig dock att växthuset och marken på sin höjd räckte till det egna hushållet. Men Malin är inte den som står rådlös, utan började ganska snart experimentera med ystning av ost. Hon gick en kurs på Eldrimner och fortsatte att utveckla sitt nya intresse.
Förutom ost görs det även prisbelönta chilisåser på Ådala Gård. Malin jobbar mycket med att såserna ska få en rik smak från chilin och inte bara styrka. EkologisktMikromejeriet invigdes den 8 februari år 2013 när Malin ystade sin fösta omgång vitmögelost. Idag är mejeriet ett av norra Europas minsta mejerier och ystningsgrytan som används är en hundraliters kokgryta från 1987. All ost som ystas och smör som kärnas är KRAV-märkt och ekologisk.– Den fina ekologiska komjölken hämtar vi hos Alvar och Carina Sonessons på Gunnaröds Gård i Stockamöllan, sju kilometer från oss. Jag hämtar den färska komjölken i tio 10-liters rostfria mjölkkannor och häller sedan ner den i vår ystningsgryta för att lågpastörisera. All vår ost ystas med inspiration från både Sverige och Frankrike och namnen hämtar vi ofta från den stjärnklara himlen som syns över vår gård, säger Malin Kumberg. Hon driver mejeriet med ett konstant leende, stor experimentlusta och stenhård hand. Här kan man köpa de mest magiska små ostar med smaker från himmelriket och namn från stjärnhimlen. I butiken finns även hennes chilisåser och marmelader som passar till de olika ostarna. Har man tur när man dyker in kanske det bakas en och annan pizza i vedugnen i köket också.
Tre av Ådala Gårds fantastiska ostar på ostbrickan. OstprovningIdag säljs ostarna, förutom på gården, bl a i Ost & Vänners butik i Malmö samt i Höganäs Saluhall. Ostarna finns även på utvalda restauranger runt omkring i Skåne, t ex Bastard i Malmö och Hörte Brygga i Skivarp. – Mitt motto är att för att du ska vilja köpa mina ostar behöver du först smaka dem. Det är otroligt viktigt att man får ta del av smakerna och konsistensen innan man bestämmer sig. Det är också en av anledningarna till att jag lite då och då ställer till med ostprovning, säger Malin Kumberg. Medan vi pratar plockar Malin fram några av sina ostar och vi börjar provsmaka. Kittosten med sitt orange skal som smakar milt, men har en mjuk sälta och härlig krämighet. Blåmögelosten som har fått sitt mögel från Gorgonzolan men är mildare, mer smakrik och framför allt torrare än den man är van vid. Sort Sol, min absoluta favorit, en lactiqueost med aska och vitmögel. Syrlig, men med en rund och frisk smak.
Malin vet ganska väl hur varenda ost i tillverkningen mår och mognar och de får den omsorg de behöver för att få fram sin bästa smak. Ett hantverk– Att ysta ost är ett hantverk och innebär mycket arbete i mognadslagren där varje ost vänds varje dag, många tvättas, borstas och behöver omvårdnad under hela sitt mognadsliv från två veckor till flera år. Allt för att skapa goda och smakrika ostar. I det ena mognadslagret ligger det ostar med vildmögelytor och hårda kittostar med en jämn fuktighet runt 90 procent i 12°C. I det andra mognar övriga ostar i liknande förhållanden, säger Malin Kumberg. Har du vägarna förbi en lördag är det absolut värt att köra den fem kilometer grusiga skogsvägen som går upp till gården från Billinge. Under sommarhalvåret har butiken öppet i stort sätt varje lördag. Säkrast är att ringa eller kolla hemsidan inför ett besök. – För att jag ska kunna möta den efterfrågan som har blivit på mina ostar måste jag fokusera på att tillverka ostar, samtidigt som jag gärna tar emot kunder i butiken här på gården, säger Malin Kumberg. Vi passar på att köpa med oss några ostar och längtar redan hit igen när vi går ut genom dörren med doften av ost i våra näsor.
Rocoto Raw fick guldmedalj i Gastronomiska Matverk i Skåne. Prisbelönade ostar och såserHösten 2017 vann Ådala Gård silver i SM i Mathantverk för sin torkade Lactiqueost rullad i örter som ligger i ekologisk olivolja samt ekologisk solrosolja. Motiveringen var ”Ett fint och bra koncept där man låter det lilla bli något stort!”. Tidigare har gården vunnit priser för sina chilisåser. 2014 fick Rökt Drakblod en guldmedalj i SM i Mathantverk och 2016 fick Rocoto Raw guld i Gastronomiska Matverk i Skåne. Förra året vann grönmögelosten Norrsken brons på Nordisk ostefestival.