Brädspelandet har det senaste året ökat rejält. Inte så konstigt med tanke på att vi behövt vara hemma så mycket. Vi har testat ett gäng spel som kan förgylla vilket samkväm som helst, eller varför inte släppa blicken från skärmen och vila i ett ensamparti.
Från 12 år, 2–4 spelare
Betyg:
Ticket to ride är ett av de moderna brädspelens absoluta klassiker. Enkla regler men utmanande uppdrag och enormt hög omspelbarhet. Den här jubileumsutgåvan är precis som Hollywoodfilmer brukar skryta: Större, bättre, snyggare! Allt är putsat nästintill perfektion och att tågen i de olika spelarfärgerna levereras i varsina plåtlådor som vore det teburkar gör det här till ett måste i samlingen och en prefekt gåva att ge vemsomhelst som vill spela annat än Monopol.
Från 12 år, 1–4 spelare
Betyg:
En enorm karta, alltså jättestor, och 16 kluriga uppdrag. Det är spelets absoluta grunder och det visar sig vara en fantastisk hjärngympa som kan engagera flera generationer samtidigt, åtminstone dem med bra syn. Det går nämligen ut på att räkna ut vad som har hänt i staden genom att bland myllret hitta ledtrådar för att lösa uppdraget. Genial spelidé och faktumet att kartan kan sitta på väggen för lite slentrianspelning med besökare höjer betyget.
Från 8 år, 1–6 spelare
Betyg:
Små och nätta spel man också kan pyssla med själv är en favorit. Det här är ett så kallat ”Roll and write”- spel som på samma sätt som Yatzy går ut på att man slår tärningar för att fylla i specifika mål på spelplanen. Railroad ink finns i en blå och en röd utgåva och är i grund och botten samma spel. Skillnaden är att de har lite olika specialtärningar för att göra spelet mer utmanande. Här föredrog vi den röda versionen lite mer på grund av kometversionen men det är en smaksak. Snabbt och trevligt litet spel som får plats överallt.
Från 6 år, 1 spelare
Betyg:
Det här är ett ensamspel i Smart Games numera digra utgivning av pusselspel som påminner om de enkla spelen framförallt barnen spelat på sina plattor och telefoner. Det gör att upplägget är lätt att förstå men också att kidsen lämnar skärmen en stund. I det här spelet ska man lotsa figurer på en stökig strand att hitta prylar som hink, spade eller sin bortsprungna hund. Lite för enkelt för vår smak för att riktigt nå upp till den standard vi är vana från deras utgivning. Med det sagt ändå perfekt för målgruppen på sex år, och faktisk också yngre med lite hjälp.
Från 15 år, 4–6 spelare
Betyg:
Lagspel för vuxna och äldre ungdom är en svår konst. Men här har man lyckats balansera enkelt upplägg med igenkänningshumor eftersom de rätta svaren är vad lagen tillsammans svarar. Uppenbara saker som vad man helst gör på natten blir plötsligt inte så uppenbart som man trodde och leder till en hel del himlande med ögonen från medspelare. Ett enkelt och kul spel som är lätt att ta fram på småtimmarna, men visst hade frågorna gärna kunnat vara lite djärvare med tanke på åldersrekommendationen?
Från 7 år, 1+ spelare
Betyg:
Enklare och snyggare kan det nästan inte bli. Den här plåtlådan som minner om något ur den svenska arméns gamla reservlager innehåller tio klassiska tärningsspel och sex självlysande tärningar. Allt från Yatzy, som du kan spela själv, till liknande 10 000 där man i princip kan vara hur många som helst ryms behändigt i fickan. Ett speciellt plus för de glatta poängarken som kan återanvändas i evighet. För den som underligt nog inte vill spendera timmar åt tjocka regelböcker är det här en given spelsamling.
Från 6 år, 2–10 spelare
Betyg:
Man kanske inte kan tröttna på kubb? Space kubb är i grunden samma spel men här kastar man ufon mot kubbar formade som små hus och motståndarlaget får samtidigt skydda sig med hjälp av eldbollar. Plötsligt blir spelet mer actionfyllt eftersom båda lagen spelar samtidigt – dessutom kan någon fånga höghuset (kungen) i mitten. Det här kubbet kommer inte ersätta det vanliga, men en rolig variant som absolut kan locka de yngre barnen klagar på att det är tråkigt.
Från 15 år, 2–10 spelare
Betyg:
Ni kanske minns eller åtminstone hört om hur farligt det var med skräckfilm, jazz och kaststjärnor? I det här lagom politiskt inkorrekta spelet ska du försöka överträffa dina motspelare genom att sälja in tvivelaktiga produkter. Men elda inte på för mycket! Blir det för kontroversiellt dras produkten in och du tjänar inget alls. Spelet är enkelt att börja spela och underhållande för dig som kan ta det med en klackspark. Den som inte kan klacksparka får åtminstone en crash course i cynisk marknadsföring för ”Moralpanik” blir också en intressant historielektion om obskyra samhällsfenomen som idag kanske inte är sådär jättefarliga.