Vasaloppet mycket mer än bara skidor

Den nio mil långa leden mellan Sälen och Mora är en klassisk sträcka som mest förknippas med skidtävlingen Vasaloppet. Men Vasaloppsarenan är mycket mer än så. Här kan alla som vill vandra, springa, cykla eller skida och samtidigt njuta av unik natur och historiska omgivningar.

Det traditionella Vasaloppet går av stapeln i mars varje år.

Det traditionella Vasaloppet går av stapeln i mars varje år. Fotograf: Ulf Palm Vasaloppet är världens äldsta, största och längsta skidlopp. Första loppet arrangerades 1922 och sträckan mellan Berga by i Sälen till Mora var länge det enda loppet. Men numera arrangeras 23 olika lopp inom skidor, cykel och löpning vilket gör Vasaloppsleden till en stor folkfest både vinter och sommar. Det traditionella Vasaloppet går av stapeln i mars varje år. För den skidtokige startar vinterns utmaningar redan i februari. Här finns det elva olika lopp att anmäla sig till, bl a Nattvasan, Stafettvasan, Ungdomsvasan och Barnens vasalopp.

Vasaloppet

är mer än bara skidor. Här är det barnens Cykelvasa.

Vasaloppet

är mer än bara skidor. Här är det barnens Cykelvasa. SommarveckaI mitten av augusti är det dags för Cykelvasan och Löparvasan, även dessa består av flera olika lopp. Denna sommarvecka finns det något för alla. Det äldsta loppet är Vasastafetten som hade premiär redan 1991. Här delar tio personer på den 90 km långa sträckan mellan Sälen och Mora. Ett perfekt tillfälle för vänner eller arbetskamrater att göra något roligt tillsammans. Nytt för i år är att det även finns en Vasakvartett där fyra personer delar på sträckan. För de riktigt tuffa finns det sedan 2014 en Ultravasa på 90 km. Loppet går på samma sträcka som Vasaloppet och går förbi alla kända kontroller längs med vägen. För den mer vanliga motionären kan man även anmäla sig till Ultravasan 45 km. Här har man hela elva timmar på sig och det är upp till en själv om man vill springa, lunka eller gå sträckan. Banan börjar i Oxberg och man går i mål i Mora.

En avstickare från loppen kan vara att besöka Zornmuseet och ta en fika i caféet.

En avstickare från loppen kan vara att besöka Zornmuseet och ta en fika i caféet. Härlig stämningÄven för de som inte deltar i loppen är det en fantastisk upplevelse att stå vid sidan av och heja på alla som tävlar. Mora fylls av en härlig vinter- eller sommarstämning och glädjen märks både på gator, torg och i spåret. Längs med vägen finns trevliga ställen att övernatta på eller ta en fika. Väl inne i Mora finns det även här mycket annat att besöka. På Zornmuseet kan man i sommar för första gången se en hel utställning från de åtta år som Anders Zorn och hans hustru Emma bodde i Paris. Det var då Zorns internationella karriär tog fart på riktigt. Efter museet är det alltid trevligt att slå sig ner i trädgården och njuta av gott kaffe och nybakade kakor.

Löparvasan går av stapeln den 19 augusti.

Löparvasan går av stapeln den 19 augusti. Det första VasaloppetDet tog 7 timmar, 32 minuter och 49 sekunder för Ernst Alm att köra det allra första Vasaloppet. Han kom in som segrare fem minuter före sin klubbkamrat Oskar Lindberg. Året var 1922 och vid starten stod 119 personer. Idag 95 år senare har över en miljon människor kört Vasaloppet. Det var Morasonen Anders Pers som kom med idén om ett långt skidlopp till minne av Gustav Vasa. I Mora finns det idag ett fantastiskt museum där man kan lära sig allt om historien kring Vasaloppet. Här finns även en specialdel om ”Mora-Nisse”, Vasaloppets största profil genom tiderna.

Vasaloppsleden är öppen för friskvård och spännande upplevelser året runt.

Vasaloppsleden är öppen för friskvård och spännande upplevelser året runt. Vandringsled i historisk miljöVasaloppsleden startar på samma ställe som Vasaloppet. Efter en kort vandring kommer du fram till Sprängsbackarna, ett naturskönt område med trolsk granskog. Leden går sedan vidare över Vallmyrsätra innan du når Småganstugan, en av många enkla stugor där skogsarbetare och timmerflottare kunde bo förr i tiden under sina arbetsveckor. Sista gången stugan användes som bostad var 1947.I Mångsbodarna kan du besöka ett vattendrivet såghus, hyvelhus, kapsåg, skvaltkvarn, sandstensbrott, kanalsystem och skolhus. I Risberg finns fäbod med gammal bebyggelse och vid Skeppshussjön, strax innan Evertsberg, får du inte missa naturbadet. Väl i Evertsberg kan du sen besöka ett kapell med altarskåp, ett krigsbyte från Lübeck, daterat till 1490. Från Boggberget har du fin utsikt mot Sälenfjällen, Oxberg och Gopshus.Framme i Oxberg kan Axistugan och kvarnen vara värda ett besök liksom Gopshusberget med sin fina utsikt. Den sista biten går genom grönskande fäbodvallar i Hökberg och Eldris innan du når Mora med Zornmuseet, Zorngården, dalahästtillverkning och inte minst målportalen vid Vasaloppets Hus.

Allt för lyckad matlagning i campingmiljö
- recept, filmer, tips och inspiration!

Se alla avsnitt
© 2024 CampingSverige.se
Webbplatsen är byggd av Pixelbruket