Den djupa ravinen sträcker ut sig i all sin prakt under oss när vi står högst upp på Kopparhatten och tittar ut. Ravinen är hjärtat i Söderåsens Nationalpark, den är åtta kilometer lång och skär sig djupt in i Söderåsen och skapar det vackra landskapet med sina branta klippväggar och djupa raviner.
En vacker sommarkväll körde vi från Malmö via Helsingborg och österut för att nå Skäralid och Söderåsens Nationalpark. Parken ligger inte mer än tre mil från Helsingborg så även om man bara är på genomresa kan det vara värt att köra av och ta en promenad i parken.
Ungefär 300 meter från entrén till Nationalparken ligger Skäralids camping. Här samsas husvagnar, husbilar och tält om platsen på den vackra gröna ytan som ligger lummigt mellan träden. Vi installerade oss med husbilen för att under nästa dag besöka parken i all dess sommarprakt.
Söderåsen är en urbergshorst (bergås) som bildades för över 150 miljoner år sedan när den stora inlandsisen smälte. Bergåsen utsattes för stora frostsprängningar och utav dessa bildades de unika branter och klippväggar som finns i hela området.
Idag är Söderåsen ett av Sveriges mest besökta turistmål, men det var inte förrän 2001 som Sveriges riksdag beslutade att bilda Söderåsens Nationalpark. Idag består parken av 1625 hektar mark och här finns även en av Skånes högsta punkter: 212 m.ö.h.
Åsen sträcker sig från Röstånga i sydost till Åstorp i nordväst. Här hittar man kanjonliknande dalgångar, branta sluttningar och magiska utsikter. Skogen domineras av ädellövträd som bland annat bok, lönn, alm, ask och lind. Naturbetesmarkerna runt omkring skogen bidrar till ett varierat naturområde som är perfekt för både kortare och längre vandringsturer.
Vi startar vår tur med ett besök på Naturum. Här finns en utställning, information om områdets säregna natur och tips på vandringar och sevärdheter. Härifrån kan man även gå guidade turer i parken, köpa kartor och få tag i faktablad och broschyrer.
I samma hus som Naturum finns även en restaurang som har öppet stora delar av året. Strax intill ligger Skärdammen som stora delar av året är full av fåglar som häckar och njuter av lugnet i dammen. Runt dammen går en 800 m lång naturstig och en spångad ramp som är fullt handikappanpassad. Här finns trevliga och informativa skyltar som beskriver området och historien kring parken.
Kommer du med husbil eller husvagn till Söderåsen finns det flera olika alternativ att välja mellan. Alla ligger naturskönt och på nära avstånd från entrén till Söderåsens Nationalpark.
Campingen ligger naturskönt i ett gammalt stenbrott endast 300 meter från entrén till Söderåsens Nationalpark. Här får man som boende uppleva en lugn och avkopplande miljö mitt i naturen.
Platser: 48 platser med el, 20 platser utan el
Service: Dusch, toalett, bastu, kök och samlingsrum.
Övrigt: Stora grönytor, lekplats, grillplats och boulebana. Finns även stugor att hyra.
En 4-stjärnig camping omgiven av den vackra naturen på sydsluttningen av Söderåsens Nationalpark. Röstånga camping är en utpräglad familjecamping med alla faciliteter och service som kan behövas när man är på semester. Här finns även en sjö där man kan fiska (med fiskekort) eller ta en tur med en kanot.
Platser: 200 med eller utan el.
Service: Full service
Övrigt: Kanotuthyrning, fiskekort, lekplatser, grönytor, klättertorn, minigolf och pool.
För dig som letar efter ett lite enklare boende passar Hanksville Farm och Camping perfekt. I en familjär stämning i en lantlig och rofylld miljö hittar du denna enkla naturcamping. På dagarna är caféet öppet och på kvällarna öppnar bistron upp med vällagad mat från husmor. Varannan fredag har även puben öppet.
Service: Dusch, WC, WiFi
Övrigt: Café, Bistro, Pub, B&B.
Här kan du läsa mer om camping i Skåne.
Oddvar Fiskesjö var föreståndare för Söderåsens Nationalpark under tolv år och såg till att parken har den tillgänglighet som vi kan njuta av idag. Vi passade på att ställa några frågor till Oddvar om parken och hans tid där.
Vad är det bästa med Söderåsens Nationalpark?
– Den stora variationen. I naturtyper, i topografi, i biologisk mångfald och i årstidernas attraktionskraft. Varje årstid har sin lockelse då man får uppleva helt olika saker.
Hösten – färgerna! De olika trädsorterna ger en lång och skiftande färgkaskad;
Vintern – bergen, branterna och stupen kommer till sin rätt och kan ses utan lövens täckande massa och om det är kallt, de frusna vattenfallens och bäckarnas arkitektur.
Våren – de nyutslagna löven, vårblommorna, fågelsången.
Sommaren – den djupa grönskan, det myllrande livet överallt.
Du kämpade för att göra parken tillgänglig för alla, bland annat genom att införskaffa en handikappramp till Kopparhattens utsiktspunkt. Varför var detta var så viktigt?
– Jag har alltid brunnit för allas lika rättigheter, det är en demokratisk grundfråga. Först byggde vi rampen kring Skärdammen och fick oerhört positiv respons. Många funktionshindrade har ju inte många möjligheter att ta sig ut i naturen. Därför har vi som kan ett ansvar att också göra. Jag ville att alla skulle få uppleva utsikten från Kopparhatten och få säga det klassiska ”Åh, man tror inte det är i Skåne!”
Hur förändrades parken under de tolv år du jobbade där?
– För det första ökade antalet besökare tack vare stigmarkeringar, spänger, skyltar, upprustningar av torp, toaletter m.m. För det andra det 4-åriga EU-projektet jag drev för att ställa om nationalparkens ”onaturliga” granskogar till lövskog på lång sikt. Vi avverkade gran och planterade tusentals bok- och ekplantor från frön som vi plockat i parken och i närområdet. Mycket av detta har nu vuxit upp och bildar nya typer av bestånd. För det tredje ökade också kunskapen markant om områdets arter. Vi genomförde flera stora inventeringar, och till exempel svampinventeringen hittade över 400 arter som inte registrerats i nationalparken tidigare och några av dem var nya för Sverige.
Finns det någon del av parken som är extra barnvänlig?
– Jag skulle säga att Skäralids naturum, området kring dammen med naturstigen och därifrån in i dalen är det bästa för barn – och för deras föräldrar som slipper vara nervösa för att ungarna ska trilla ner i branterna.
Har du något tips för vana vandrare?
– Den västliga delen av parken – Kvärk – är generellt mindre besökt och här finns inte heller några vandringsleder; särskilt dalen där Kvärkabäcken rinner är svårtillgänglig, avskärmad och vacker.
Har du något speciellt minne som har etsat sig fast från dina år som parkchef?
– Första året som föreståndare vandrade jag mycket runt i parken för att lära känna området. Vid ett tillfälle kom jag fram till en klippkant långt in i dalen och då lyfter en ormvråk från ett träd under mig – jag fick alltså uppifrån se fågeln flyga! Hur ofta händer det? För mig som fågelskådare var det en magisk upplevelse. Den andra händelsen som gjorde mig väldigt glad var när jag guidade niondeklassare från Malmö runt Skärdammen. När jag kommit halvvägs stannade vi vid källan och jag berättade att vattnet året runt håller ca sex grader oavsett lufttemperatur och att det är friskt och hälsosamt dricksvatten. Då tystnade stadsbarnen, öppnade sina colaflaskor och hällde ut innehållet för att kunna fylla dem med källvatten från Söderåsen! Några av dem skulle till och med ta hem vattnet till sina föräldrar för att smaka på. Det gjorde mig varm om hjärtat.
Läs mer om Söderåsens Nationalpark på sverigesnationalparker.se
Kommun och län | Klippans och Svalövs kommuner i Skåne län |
Bildad | 2001 |
Sevärdheter | Skäralidsdalen, Odensjön, Kopparhatten, Hjortsprånget, naturum Söderåsen. |
Unikt | En av de största sammanhängande naturskyddade ädellövskogarna i Nordeuropa. |