Det finns omkring 170 slott i Skåne. Amelie Cardell Ehrensvärd berättar om några av dem i sin guidebok ”Skånska slott – en personlig guide genom tid och rum”. Boken kom ut i våras och gensvaret har varit stort.
Det är en solig, men kylig försommardag när Amelie Cardell Ehrensvärd möter upp på den grusade planen framför Tosterups slott, den plats hon växte upp på. Slottets karakteristiska torn restes sannolikt i mitten av 1400-talet och huvudbyggnaden stod på plats 1502. Sitt nuvarande utseende med tvåvåningsflyglar fick Tosterup 1760. Sannolikt fanns det en borg här redan på 1300-talet, men platsen har anor ända från 1000-talet. Den danske astronomen Tycho Brahe växte upp här hos sin barnlöse farbror Jörgen Brahe. Det var Tychos farfar som färdigställde Tosterups huvudbyggnad kring år 1500. Kanske fascinerades den unge Brahe om natten av närheten till stjärnhimlen från borgens höga torn, i ett då helt mörkt landskap.
Guideboken ”Skånska slott” berättar om femton pampiga byggnader, utspridda över hela landskapet. Amelie Ehrensvärd Cardell har tidigare gett ut tre böcker, men att skriva en bok om skånska slott var inte hennes egen idé utan kom från förläggaren.
– Tidigare har jag försökt hålla en låg profil. Som barn vill man ju generellt vara som alla andra, och när jag som vuxen gick på Journalisthögskolan sa jag att min pappa var bonde – vilket i och för sig var en del av sanningen.
Hon insåg att det skulle vara slottsuppväxten journalisterna skulle vara mest nyfikna på vid ett boksläpp. Samtidigt ansåg förlaget att just hon var perfekt för en bok om skånska slott – trovärdig och med kontakter inifrån.
– Jag förstod ju, att gör jag det här blir det fokus på just det jag inte brukar prata om. Jag minns en gång när jag pluggade till journalist och skulle ta med mig en pojkvän hem. Jag hade inte nämnt något, men när vi var i Svenstorp fem minuter bort kände jag att jag ändå måste säga något: ”Mina föräldrar bor i ett ganska stort hus faktiskt”. Nu i den här åldern är det mer avslappnat: ”det var så det råkade vara”.
För att avgränsa sig valde Amelie Cardell Ehrensvärd ut fem hardcorefakta om varje slott: när byggdes slottet, av vem, vilka är de största personligheterna, vilka är de största händelserna och hur ser dagens verksamhet ut? Ambitionen var också att krydda texten med personliga anekdoter.
– Det har varit otroligt kul att fördjupa sig i Skånes historia, nu efter boken vet jag väldigt mycket mer. De är så iögonfallande de här byggnaderna, när man är ute och kör är det svårt att missa dem, och man blir nyfiken för det är ett annorlunda sätt att bo. Var ägarna snälla, var de elaka? Och så har slotten varit en så stor arbetsgivare genom århundradena, små egna samhällen med skolor och pensionärsbostäder.
Amelie Ehrensvärd Cardell har lagt ner mycket tid på att åka runt till de olika slotten tillsammans med fotografen Peter Carlsson och intervjua dagens slottsägare eller förvaltare.
– Jag har även velat beskriva dagens verksamhet. Hur får man sådana här ställen att gå runt och överleva till nästa generation? Det som driver slotten idag är otroligt duktiga företagare, man måste vara påhittig och följa med sin tid – ett exempel är min bror.
Dagens ägare Jan Ehrensvärd har gjort Tosterups slott känt för Kockarnas kamp och must- och cidertillverkning med tillhörande provningar. Under syskonens barndom var det oljekris och ”slottet såg ganska nergånget ut innan mina föräldrar drog i gång en renovering. Min bror och svägerska har verkligen fortsatt att göra stället tipptopp.”
En slottsinnehavares öde som fascinerat henne extra mycket är Görvel Fadersdotter Sparre på Torups slott som idag ägs och sköts av Malmö stad.
– Hon växte upp föräldralös med Gustav Vasa som förmyndare och var samtidigt en av Nordens rikaste kvinnor. Levde i ett Danmark härjat av krig, blev bortgift som en handelsvara, förste maken dör, hon gifts om med en mycket äldre man, är gravid och föder i fångenskap, gifter sig en tredje gång – nu för kärlek – och bygger det svårintagliga Torup, där det kommer att inträffa många tragedier.
Detta för samtalet över till två av Amelie Ehrensvärd Cardells tidigare böcker. ”Mystik på svenska teatrar” från 2016 berättar bland annat om skådespelarna Michael Nyqvists, Kerstin Dellerts och Dan Ekborgs upplevelser i byggnader där människor stått på scen och uttryckt starka känslor som kanske just därför fastnat i väggarna. Skådespelerskan Harriet Bosse, en period gift med August Strindberg, spökar till exempel ofta på Dramaten, och Gösta Ekman den äldre härjar på Vasateatern.
När det gäller ”Mystik på svenska slott” från 2014 mindes Amelie Ehrensvärd Cardell hur vänner till hennes föräldrar, Alice Trolle-Wachtmeister på Trolle Ljungby och Gustaf Trolle-Bonde på Trolleholm, brukade berätta spökhistorier när hon var barn.
– Precis som med slottsboken har jag en slags fördel i förtroendekapital. Alice Trolle-Wachtmeister på Trolle Ljungby skulle absolut inte ha gått med på att intervjuas av någon hon inte kände, men hon visste att jag skulle göra det på ett respektfullt sätt.
Boken har spökupplevelser från människor på slott som Marsvinsholm, Hellekis säteri, Bellinga, Kungliga slottet och Gärsnäs. Amelie Ehrensvärd Cardell har även intervjuat bland annat folklivsforskare Ebbe Schön, fysiker Helena Granström, biskop Lennart Koskinen, narkosläkare Göran Grip och filosof Tulsa Jansson.
– Jag har inte upplevt saker själv, däremot har jag absolut en öppenhet för det. På Tosterup spökar det till exempel i min brors gamla sovrum där kockarna bor idag. Det är självklart att det finns så mycket mer än vi kan begripa, vi vet så lite om vårt undermedvetna. Det är så mycket kvar vi inte har svar på, ingen vet till exempel vad som händer när vi dör – det är så spännande hela området, avslutar hon.
Ligger mellan S:t Olof och Fågeltofta och är sedan mitten av 1990-talet öppet för allmänheten under namnet Kronovalls vinslott. Slottets tidigare innehavare Angelica Sparre bor kvar på bottenvåningen. Numera ägs Kronovall av en stiftelse som förvaltas av Riddarhuset. Kronovall har anor från 1600-talet och har byggts om flera gånger. Här ordnas bland annat bröllop, studentbaler, konserter och vinprovningar. www.kronovall.se
Torups slott är välkänt för utflyktssugna Malmöbor. Kanske inte lika känt är de olika innehavarnas dramatiska livsöden. Görvel Fadersdotter Sparre byggde en bastant borg som stod klar 1542. Under följande århundraden skiftade ägarfamiljerna samtidigt som innehavarna drabbades av svåra förluster. Malmö stad köpte slottet redan 1970 men sista privata ägarna, familjen von Leithner, bodde kvar till 2012. Idag ordnas guidade visningar och slottsparken är öppen för allmänheten. www.malmo.se, sök på Torup slott och slottspark.
Slottet är inte öppet för allmänheten, däremot går det promenera längs vallgraven, läsa om slottets historia på skyltar eller boka must- eller ciderprovning kombinerat med en historisk utomhusguidning. Ser Tosterup bekant ut för Hasse & Tage-fans så var det här delar av filmen ”Äppelkriget” spelades in 1971. www.tosterup.se
Uppvuxen på Tosterup, utbildad vid Journalisthögskolan, verkar som frilans. Har tidigare gett ut ”Mystik på svenska slott: nutida spökupplevelser”, ”Mystik på svenska teatrar: nutida skrock och spökupplevelser” och ”Nära samspel med hästar: den finstämda kommunikationen”.
Berättar om slotten Bjärsjölagård, Bosjökloster, Bäckaskog, Christinehof, Hovdala, Jordberga, Krapperup, Kronovall, Maltesholm, Svaneholm, Torup, Tosterup, Trollenäs, Wanås och Övedskloster. Utgiven av Polaris Fakta, foto Peter Carlsson.