Tv-kocken och krögaren Frederik Zäll är van husbilsåkare. I år tar han familjen med sig norrut längs Vildmarksvägen, det blir en resa med fokus på matlagning ute i det fria.
Förra året åkte familjen Zäll söderut i Sverige på en resa i makligt tempo. I år vänds blickarna norröver, men även i år blir det en semester med spontana utflykter utan alltför många inbokade programpunkter. Konceptet Slow Travel är något som familjen fattat tycke för.
– Vi gör varsin bucket list på saker vi vill hinna med och så betar vi av dem i lugn och ro. En av barnens favoritpunkter är att äta den lyxigaste glassen. Själv ser jag fram emot att ta en kurs i flugfiske. Jag är duktig på att fiska, men usel på att få napp, skrattar Frederik.
Precis som förra året åker familjen med en Hymer husbil. Resan börjar i Stöten, fortsätter mot Klimpfjäll och Vilhelmina och sedan ut till kusten vid Skelleftehamn innan familjen styr kosan söderöver igen.
– Det blir några mil, men efter resan som förband till Roxette år 2015 känns allting kort. Då åkte vi 3400 mil på tre månader, berättar Frederik som är medlem i bandet Eskobar.
Som kock är matlagning en stor del av Frederiks husbilsliv. Han är involverad i ett projekt med det japanska knivmärket Satake.
– I september lanserar vi ett outdoor-koncept med produkter för matlagning på traditionellt sätt, till exempel med gjutjärnsgrytor som hänger i järnkedjor på trebenta ställningar. Så under semestern kommer jag att testa olika produkter och maträtter.
Förra året öppnade Frederik sin restaurang Zäll’s Smokehouse som fick en tuff start mitt i pandemin. Nu anar han ett ljus i tunneln och kan äntligen arrangera olika events.
– Vårt fokus är ju amerikansk mat så årets höjdpunkt var den 4 juli då vi firade amerikanska nationaldagen ordentligt.
Frederik Zäll är musiker i bandet Eskobar och har sedan många år drivit en ledande matblogg och givit ut 17 kokböcker och 3 ungdomsromaner. Han är även TV-kock från TV4 Nyhetsmorgon och krögare med nyöppnade restaurangen Zäll’s Smokehouse.