Jonas Classon har vigt sitt liv åt att fotografera fåglar. Blott 26 år gammal har han har gjort en fantastisk resa – från en tung sjukdomstid i ungdomen via tusentals timmar i väntan på den rätta bilden till vinst i världens största fototävling. Nu fortsätter hans resa – i en Dovra husbil.
Det händer många spännande saker i Jonas Classons liv just nu. Boksläpp, utställningar, föreläsningar och nya uppdrag med kameratillverkaren Canon är bara några av årets höjdpunkter. Den 4 mars släpptes hans senaste fotobok ”Sångsvan – Tillbaka i ljuset”, ett projekt han jobbat med i över tio år.
– Det var med svanarna allting började, det var de som fick mig att bli fågelfotograf. Jag minns när jag stod vid kanten av sjön Tysslingen, himlen var aprikosfärgad och hundratals svanar flög in över sjön och landade bara trettio meter från mina fötter. Jag har varit fascinerad av dem ända sedan dess, berättar Jonas.
Vid den här tidpunkten led Jonas av sjukdomsproblem som läkarna inte lyckades diagnosticera. I de tidiga tonåren tillbringade han tre år på sjukhus och för att han skulle slippa de kala sjukhusväggarna tog en lärare vid namn Nils honom med ut i naturen.
– Det blev vändpunkten, att vistas i naturen fick mig att må mycket bättre och då föddes även drömmen om att jobba som fågelfotograf. Naturen och svanarna hjälpte mig att läka och därför betyder den här boken extra mycket för mig, den är mitt sätt att ge tillbaka, säger Jonas.
Den fågel som Jonas är mest känd för att ha fångat i sin kameraglugg är ändå en lappuggla. Under våren 2019 följde han ugglan mer eller mindre dygnet runt i över en månad. En sen kväll i månens sken i Närkeskogen, bara några mil från Jonas hem, knäpps slutligen bilden som kommer att göra honom känd över hela världen.
– Vi blev kompisar under den här tiden, jag och ugglan. Just den här kvällen är det något på gång. Ugglan ser samlad ut och höjer sin ena klo – då tar jag bilden. Sekunden senare har den gått till attack mot en vattensork i diket precis framför mig. Det var verkligen sanningens ögonblick, minns Jonas.
Bilden vinner sedermera den prestigefyllda fototävlingen Siena International Photo Awards i kategorin ”djur i sina miljöer”.
– Att min bild från skogen hemma i Kumla väljs ut av 48 000 bidrag är helt ofattbart.
För tre år sedan blev Jonas en del av Canons prestigefyllda ambassadörsprogram, något som endast förunnats tre svenska fotografer.
– Det är bland det finaste som finns i fotobranschen, det är en stor ära för mig. Jag har haft Canon i hela mitt liv, så var en pojkdröm som gick i uppfyllelse.
Att vara ambassadör för Canon innebär även att Jonas får tillgång den allra senaste tekniken och han är förväntansfull inför nya produktlanseringar. Något som också öppnar helt nya möjligheter för Jonas är den husbil han nyligen fick nycklarna till. Han är en av de första kunderna hos det nya svenska husbilsmärket Dovra och är minst sagt entusiastisk.
– Den kommer att revolutionera mitt arbete! Med husbilen blir jag mycket mer effektiv och sparar både tid och pengar. Framför skapar den förutsättningar att ta bättre bilder, säger Jonas.
Tidigare har Jonas bott på hotell eller vandrarhem, ofta flera mil från platsen där han ska jobba.
– Jag brukar gå upp klockan kvart över tre för att kolla väderlek och ljusförhållanden. Att vakna direkt på platsen är en enorm fördel, jag kan antingen komma i gång direkt och fånga ljuset när det är som bäst eller somna om och försöka senare.
Dovra är ingen vanlig husbil, den har både ett utseende och en prestanda som sticker ut från mängden. Den är byggd för att klara extrema förhållanden och kompromissar inte med något.
– I mitt tycke finns det inget annat på marknaden som är i närheten. Man tappar hakan när man går in i fabriken och ser noggrannheten, kvaliteten och hantverkskunnandet i tillverkningen, helt brutalt, tycker Jonas.
Modellen heter Dovra RIG-X610 och är rustad för att klara äventyr ”off grid” året runt. Bilen har bland annat litiumbatterier på 400Ah och en inverter på 3000 W. Solceller på 400 W är standard och värmesystemet är utvecklat samarbete med Alde. Grunden är ett 4×4 Mercedes Sprinter-chassi som är fullt utrustat med moderna säkerhetssystem.
– Det här kommer att förändra mitt arbetssätt i grunden, jag kommer att vara mer sammankopplad med naturen och alltid optimalt förberedd för nästa bild. Min bil kommer dessutom att ha ett specialbyggt säkerhetsräcke som gör att jag kan jobba stående på taket, ungefär som ett fågeltorn, säger Jonas.
Efter att ha jobbat mycket utomlands de senaste åren, i bland annat Indien och på Falklandsöarna, väntar till hösten ett stort projekt i Skandinavien. Projektet är sekretessbelagt och Jonas kan därför inte avslöja några detaljer.
– Jag kan berätta så här mycket: Det kommer att handla om fåglar! Breaking news, stoppa pressarna, skrattar Jonas.
Det som däremot är offentligt är att hans fotografier kommer att visas på en stor utställningsturné i Asien i höst.
– Det blir ett gigantiskt projekt på obestämd tid, jättespännande. Både som person och fotograf har ljuset alltid varit det jag fokuserar på. Och det har aldrig sett ljusare än nu, avslutar Jonas Classon.
Född: Örebro 22 april 1997
Bor: Brånstad, Kumla
Familj: sambo Terése och sonen Joel, 5 år
Favoritfågel: sångsvan
Förebild: min lärare Nils
Smultronställe: norra Vätterns skärgård
Dröm: att världen ska bli en bättre plats
Hobby: musik, spelar att flertal instrument samt komponerar
Utmärkelser:
– Publishingpriset förstapris i Grand Prix Print 2022
– Siena International Photo Awards förstapris i kategorin ”Animals in their environment” 2020.
– Bird Photographer of the Year Bronze Award i kategorin ”animal portraits” 2021.
– Wildlife Photographer of the Year Highly Commended i kategorin ”animal portraits” 2020.
– Årets unga person Örebrogalan 2018
– Kumla kulturpris 2017
Längd: 610 cm
Höjd: 293 cm
Bredd: 219 cm
Markavstånd: 23 cm
Hjulbas: 367 cm
Totalvikt: 4100 kg
Bruttovikt: 3630 kg
Ett urval av utrustning:
Takräcke med 15 LED-lampor Vision X
Stötfångare med winsch och LED
LED på motorhuven
Sidmonterad stege
3M-foliering
Hjul Black Rhino Rims med BF Goodrich All-Terrain Tire
Solceller 400 W
Två gasolflaskor
Inverter 3000 W
Litiumbatteri 400 Ah
Värmesystem Alde 3030
Färskvattentank 105 l
Gråvattentank 100 l
Isolering: golv 40 mm, poddar 20 mm, väggar 80 mm, tak 40 mm