Det här är en pastarätt som alltid gör succé. Vodkan (alkoholen kokas bort) drar inte bara fram smakerna ur de övriga ingredienserna, utan hjälper även till att hålla ihop grädden och tomaten i såsen.
Ingredienser
4 personer
300 g
pancetta eller bacon, strimlad
3 msk
olivolja
2 st
vitlöksklyftor, finhackad
0,5 st
gul lök, hackad
5 msk
tomatpuré
2 dl
vispgrädde, 36-40%
3 msk
vodka
2 tsk
chiliflakes
3 msk
smör
600 g
pasta, ex rigatoni
1 dl
fin riven parmesan
0,5 kruka
basilika
salt och peppar
Gör så här
Fräs på pancettan i olivolja, tillsätt lök och chiliflakes. Tillsätt tomatpurén och bryn den tillsammans med löken och pancettan. Tillsätt vodkan och låt den koka en stund ca 30 sekunder. Häll ner grädden och koka ihop såsen ca 2-3 minuter. Stäng av värmen.
Koka pastan enligt anvisningar, spara ca 2dl av pastavattnet till såsen.
Värm upp såsen och rör försiktigt ner smöret. Tillsätt pastan och pastavattnet i såsen. Rör ner parmesan. Smaka upp med salt och nymald svartpeppar. Toppa med grovt hackad basilika och ev nyriven parmesan.
Detta recept kommer från vår YouTube-serie Campingköket där du hittar fler smarta recept som passar på campingsemestern.