Prylar... Vem älskar inte prylar? När du campar finns det många campingtillbehör som är helt oumbärliga så som ficklampa, stormkök, och pinnupptagare. Men det finns också en hel del prylar som du kanske skulle kunna klara dig utan. På CampingSverige älskar vi prylar oavsett om de är livsnödvändiga eller ej.
Rätt utrustning bidrar till att hela familjen får en bra campingupplevelse.
För att säkerställa att husvagnen eller husbilen står stabilt uppställd finns ett antal campingtillbehör som kan komma till användning.
Kilar används för att lägga under hjulen så att vagnen står plant. Husvagnen kan justeras horisontellt via noshjulet, men inte sidleds – här kan en kil därför vara nödvändig. Ibland måste tre hjul upp på kilar innan bilen står plant.
Bigfoot är beteckningen för att man ger de fyra stödbenen en större yta att stötta på. Man kan antingen montera en extra platta med stor yta eller lägga en träbit under stödbenen. Det är mest aktuellt när marken är blöt eller när man är på vintercamping.
Om husvagnen inte har stabilisator som standardutrustning kan det förbättra köregenskaperna väsentligt att eftermontera den. Stabilisatorn sänker vagnens risk för att få sladd med upp till 20 %.
Genom att sätta ett lås på husvagnen förhindrar man andra att kunna koppla på vagnen och köra iväg med den. Låset kan monteras på de allra flesta modeller även om man har stabilisator på vagnen.
Det är möjligt att mäta kultrycket på flera sätt. Ett enkelt sätt är att ställa noshjulet på en badrumsvåg. Man kan också köpa ett noshjul med inbyggd kultrycksmätare. Kultrycket är viktigt för köregenskaperna och därmed också säkerheten.
Cykelhållare är populärt eftersom camping och cykling passar så bra ihop. Cyklarna monteras på bilen, på tältvagnen, på husvagnen eller på husbilen. Observera att cykelhålarsystem till husvagnar både kan sitta på bilen och på husvagnen. Det rekommenderas dock att använda draget eftersom cyklar bak på husvagnen påför vagnen många extra kilo som både sitter högt och längst bak på vagnen. Det ökar risken väsentligt för att husvagnen kommer att slänga.
En mover kan vara till stor hjälp när husvagnen skall köras på plats in på en smal campingplats eller infart. En mover består av två 12- volts – elmotorer som med ett enkelt grepp tillkopplas hjulen, varefter man via en fjärrstyrning kan manövrera vagnen på plats med centimeters noggrannhet. Det finns flera märken på marknaden. Utrustningen är också till stor hjälp för exempelvis rörelsehindrade.
En stor del av charmen med camping är att få spendera mycket tid utomhus. Men vi spenderar också en stor del av tiden inne i våra campingfordon. Här är campingtillbehören du bör ha koll på för att få en njutbar semester.
Finns det toalett i vagnen skall man komma ihåg toalettvätskan. Vätskan, som finns i flera olika varianter är kemisk och har den viktiga funktionen att lösa upp toalettinnehållet innan det hälls ut. Vätskan hälls direkt i toalettstolen.
Doseringen är olika beroende på vilket märke man använder sig av. Vätskan fås både flytande och i tablettform och kan köpas hos alla campingförsäljare. Följ anvisningarna.
Eftersom toalettinnehållet är kemiskt får det endast tömmas på anvisade ställen på campingplatser och vissa tankstationer, ALDRIG i en vanlig toalett eller ute i naturen.
Har toaletten separat sköljtank finns det också kemisk vätska till det. Det får endast användas till toalettsköljvatten och får aldrig användas i husvagnens eller husbilens vanliga färskvattenstank.
Använder vagnen toalettsköljvatten från en och samma färskvattenstank får den kemiska vätskan inte användas. Det är ytterst osunt och skadliggörande.
Campar man under de kallare månaderna och under vintern, kan golvvärme och golvmattor rekommenderas. De ger otrolig komfort att vara varm om fötterna. Elektrisk golvvärme är lätt att eftermontera. Kolla med försäljaren.
Går campingturen ofta söderut till värmen kan air condition eller en klimatanläggning rekommenderas. Det finns flera olika system som antingen kan monteras i taket eller stå på golvet, viktmässigt föredras golvet, men det beror mycket på hur husvagnen är konstruerad i övrigt. Kolla med campingförsäljaren.
Det blir mer och mer vanligt att gaslarm monteras i husvagnar och husbilar. Det är en smakfråga om man tycker att det är en nödvändighet. Larmet reagerar allt efter modell på bedövande gaser, utsläpp från gasbehållarna i vagnen, brand, rök- och rörelser vid inbrott. Är man inte hemma kan vissa system sända sms till din mobiltelefon när larmet går.
Spårningssystem används mycket i bilbranschen, men kan också monteras i husvagnar och husbilar på så vis att dessa kan spåras om tjuven har varit framme. Spårningen kan följas på Internet och sker via ett komplext system där GPS-, GSM- och UHF- systemen arbetar tillsammans.