Vi har svängt av mot Lyckås slott, vidare ner mot Fyledalen. Redan nu syns en glada, liksom svävande i luften, på sina eleganta vingar och med sin karaktäristiska kluvna stjärt. - Var det verkligen inte en örn? Frågar jag hoppfullt.
Klicka för större bild Fyledalen är en av Nordeuropas bästa övervintringsplatser för rovfåglar. Den djupa dalen gör det till ett utmärkt ställe för stora fåglar att sväva med vinden över dalens högsta punkter. Det rika livet av småvilt, gör att det finns tillräckligt med mat året runt för örnar, ormvråkar och andra rovfåglar.Det gäller att hålla utkik!Vi kör förbi det gamla jaktslottet Lyckås med det lilla trumpna tornet.Ännu en rovfågel, en ormvråk, svävar över oss bort mot bokskogen på den höga dalsidan. Solens strålar gör att det blänker i en å.
Klicka för större bild Så öppnar sig Fyledalen som en varm famn omgiven av bokträd, gran och blandad skog. I dalens fuktiga mark smyger sig gröna gräsgångar fram längs den snirkliga Fyleån. Vi går ner för att känna på vattnet. Det är iskallt. Vattnet kommer från små bäckar längs dalsidorna, som sedan rinner ut i Fyleån. Det är ingen sjö, så det är källorna som ger den låga temperaturen.Vi låter blicken glida ut över det klara vattnet. Inga öringar den här gången, men de har ju heller inte börjat att leka ännu. Fyleån är annars känd som en av Sveriges bästa lekplatser för havsöring.
Klicka för större bild – Se där!Ytterligare tre glador svävar över våra huvuden.Fyledalen är berömd bland svenska ornitologer, och även fågelintresserade från Danmark, Tyskland och Holland lockas hit för att bland annat se på örnar. Både havs- och kungsörn övervintrar i dalen, och kungsörnen har under de senaste åren börjat lägga ägg i området. Örnar är imponerande fåglar. En havsörn kan bli upp till 40 år gammal och har en vingbredd på ända upp till 2,5 meter.Vi går över en äng. Här och där har vildsvin myllat upp stora hål i marken. En rovfågels långa läten ekar i dalen. Kanske har vi sådan tur att få se en örn på vår vandring.Att studera fåglar har efterhand blivit en folksport i Sverige och många har kvalificerat sig till klubb 300, en förening för dem som iakttagit över 300 fågelarter. I en turistbroschyr läser vi att man kan få sällsynta fågelupplevelser i Fyledalen hela året runt. Stäppörn, svart stork och sommargylling är bara några exempel. Även vi är bitna av tanken av att se en fågel. Blicken söker hela tiden upp mot himlen, och våra kikare är i högsta beredskap. Redan efter en timme i dalen ger vi upp med att räkna antalet gläntor och ormvråkar.
Klicka för större bild Men var är örnarna?I vår broschyr står det att man från toppen av Benestads backar kan se rovfåglar, så vi beger oss dit.Här är en bit av dalen naturreservat, vilket betyder att den svenska allemansrätten inte gäller i fullt omfång. Man får bland annat inte plocka blommor i ett naturreservat. Man får heller inte slå upp tält eller tända eld. Man värnar om den stora rikedomen på flora och fauna i reservatet, och bara på detta lilla område finns över 400 olika arter växter. På vintern kan man blott ana den artrikedom som spirar på våren.Höjdsträckningarna böljar ner mot dalen och på sluttningarna kan man se små bäckar med isande kallt vatten, som porlar fram. Det enda, som stör freden, är mitt ivriga följe, som utbryter: – Ser du gläntan! Se, en ormvråk! Var det inte en liten hök.
Klicka för större bild Efter en stund ger vi upp. Örnarna är säkert kvar, så vi kan åka tillbaka en annan dag. Kanske har vi mer tur då.På kvällen läser jag i broschyren att uppkomsten av namnet Fyledalen är tveksam. En del tror, att det kommer från ordet ”fyle”, som var en gammal beteckning för mosse eller fuktig äng. Andra tror, att det kommer från det danska ordet ”Fugl”. Enligt mina upplevelser och örnarna till trots, är jag övertygad om att namnet betyder ”fågeldal” och inget annat! VägvisareFyledalen är en vacker dal rik på flora och fauna. Dalen sträcker sig i en båge från Sjöbo mot Tomelilla och vidare söderut. Kör av E65 mot Ystad och ta väg 19 mot Tomelilla. Sju km nordöst om Ystad och 1 km efter kommungränsen till Tomelilla går en väg till vänster mot Lyckås. Här börjar Fyledalen!Källa: ÖresundsbronLäs mer om aktiviteter i Sydsverige påwww.oeresundsbron.com Få ytterligare inspiration till en aktiv semester på www.vildmarksliv.dk