Östersjön Runt 2004 – Del 7 Tallinn

Denna artikel är importerad från CampingSveriges gamla webbplattform. Det innebär att text-formateringen inte är optimal, samt att vissa bilder har en lägre upplösning än vad som är önskvärt. Vi hoppas du har överseende med detta. Kolla gärna in våra senaste artiklar om camping.

Estlands huvudstad står på dagens program. En stad vi alla ser fram emot att besöka, men vi är också nyfikna på att få se platsen där Dannebrogen en gång föll. En sak är säker – allt kommer att visa sig från sin allra vackraste sida. Vädret är nämligen fantastiskt.

Klicka för större bild Frukost i förtältetVi äter frukost i förtältet, vilket är riktigt mysigt. Vi är de enda gästerna på hela campingplatsen, men den är heller inte så stor. Här finns det faktiskt mest små hytter och bara en liten gräsplan med plats för 3-4 husvagnar. I går kväll var det rätt mycket mygg, men det är det lyckligtvis inte nu när vi skall inmundiga våra frukostfrallor och det nybryggda kaffet. Ole berättar historien om Dannebrogen. I dag skall han också få se platsen, vilket är en av hans höjdpunkter på resan.

Klicka för större bild Stadens samlingspunktVid campingplatsen ligger en liten lanthandel, dit lokalbefolkningen kommer för att handla. Det är full aktivitet från tidiga morgonen och alla hälsar lite blygsamt på oss, samtidigt som campingchefen pekar på oss och säger något. Det är ingen tvekan om att vi är dagens samtalsämne, men det är på ett positivt sätt. De ler, vinkar och vi känner oss mycket välkomna. Innan vi kör in till huvudstaden gör vi en tur runt i butiken, som minst sagt har allt, oavsett om behovet är kläder, trädgårdsredskap, byggmaterial eller liknande. Damen i kassan är inte så glad åt att vi filmar och tar bilder, men går ändå med på det. Hon ler på sitt eget lite generade sätt. Härligt. Vi köper en bra bilsvamp, eftersom husvagnen är i behov av en tvätt på fronten, och Linette och Carsten köper ett stort hänglås till sin Combi Camp.Vi lyckas inte få reda på hur bussarna går, så vi tar husbilen och Linette och Casrstens Kia. På en stor öppen parkeringsplats i centrum får vi plats till bägge bilarna. Den gamla stadsdelen är inte så stor, så den är lätt att överblicka.

Klicka för större bild Tallinn – ”danskstaden”Tallin hette ursprungligen Taanilinn, vilket betyder ”danskstaden”, men ingen av oss tycker att det är något danskt över den. Huvudstaden som mest av allt liknar en välfriserad nordtysk hansastad, grundlades på 12- 1300 talet. Vi börjar med att ta en promenad genom de smala gatorna som är fulla av små mysiga butiker och kaféer.

Klicka för större bild Massor av bodarLängs den gamla stadsmuren ligger det massor av små bodar, där flickor och kvinnor sitter och stickar tröjor, halsdukar, mössor m.m. Mönstren påminner mycket om isländska och norska tröjmönster. Det är billigt. Britta hittar några söta vintermössor till sina barnbarn, och jag köper en till Mathias och en till den lilla nya bebisen som väntas i september. Vi betalar 50 kr styck. Vi har ännu inte sett särskilt mycket bärnsten, som Britta längtat så efter, men det kommer förhoppningsvis.

Klicka för större bild Rådhusplatsen – stadens centrumStadens puls är Raekoja Platsen. Den öppna platsen är fylld av små kaféer, uteserveringar och de obligatoriska duvorna. Rådhuset byggdes år 1330, under det danska styret, och kan fungera som både fästning och varulager i tillfälle av obehagliga tider, vilket esterna ju redan har upplevt så många gånger. I rådhuskällaren ligger en avdelning av stadsmuseet.

Klicka för större bild Tallinns högsta punktPå väg upp till den högsta punkten i staden passerar vi den imponerande rysk-ortodoxa katedralen, Aleksnder Nevski Katedraal. Den är uppkallad efter en rysk storfurste som vann ett viktigt slag över svenskarna år 1240. Katedralen har vid flera tillfällen varit väldigt nära att rivas, men den står fortfarande kvar och är absolut värd ett besök på grund av alla dess ikoner och minareter, som ger en liten äventyrlig stämning.

Klicka för större bild Här föll den danska flaggan DannebrogenLite kort berättat, så var det år 1219 då Valdemar Sejr (namnet Sejr fick han efter segern i Estland), omedelbart efter landstigning i Estland, gjorde de hedniska esterna kristna. Men den 15 juni den tredje kvällen angrep esterna danskarnas läger vid Lyndanise och danskarna fick alvarliga problem. Sägnen säger att ärkebiskopen Anders knäböjde med armarna sträckta mot himlen och bad om ett mirakel. Det fick han via en flagga, esterna gav upp och lät sig för allvar döpas. Händelsen uppmärksammas för övrigt den 15 juni varje år, som är Valdemarsdag i Danmark.

Klicka för större bild Platsen gör stort intryck på Ole, som är väldigt historiskt intresserad. Han medger att han tvivlar på sanningen om Dannebrogen, men att det är en bra historia och att det är speciellt att sitta i den danska ”kongens Have”, så långt hemifrån och veta att våra förfäder för många hundra år sedan också satte sina spår i staden.

Klicka för större bild Kafé, sol och god matVi avslutar vår stadsvandring på en av alla de uteserveringar som finns. Det blir sen lunch, men det smakar gott, och vi njuter av solen som steker från en klarblå himmel. Det ger oss alla möjligheter att sitta och suga in stadens härliga atmosfär. Servicen är på topp och det syns tydligt att man i Tallin har förstått värdet i utländska turister. Vill man möta kontrasten och kanske det mer autentiska Estland, skall man ge sig ut på landet. T ex ut på campingplatsen, där vi bodde.Klicka här för att se fler bilder från den vackra huvudstaden:www.campingsverige.se

Klicka för större bild Avkopplingen fortsätterDe sista varma solstrålarna njuter vi av hemma på campingen framför husvagnen. På kvällen börjar matlagningen, Pernille ordnar salladen, Carsten anmäler sig som grillmästare, Ole plockar fram ett par flaskor vin och Linette ser till att bordet blir dukat.

Klicka för större bild Ingen av oss har duschat på ett tagVi avslöjar det. Ingen av oss har fått en ordentlig dusch på ett par dagar. Det har blivit handtvätt i husvagnen eller husbilen, vilket man i och för sig kommer ganska långt med. Det finns också dusch i husbilen, men vi ville spara på vatten eftersom vi inte vet vad som väntar oss. Idag har detta dock blivit en dag för länge för Linette och hennes långa hår. Det finns rinnande kallt vatten på campingen, vilket är en bra början. Vi kompletterar det med en gryta varmt vatten och i en handvändning har hon tvättat sitt hår. Sedan är det bara resten av kroppen kvar, men det får vi inte fotografera…..På återseende från oss alla till er alla!Unga som äldre!

Klicka för större bild Här bor viCamping Tallinn – 15 km väst om centrum – efter kusten.Pris per ekipage med ström 10 Euro Det är samma pris oavsett, men man kan få ström från en av de små hytterna.Klicka här för att se fler bilder från campingplatsen.www.campingsverige.se FaktarutaDet är mycket som är av vikt på en resa Östersjön Runt. Det är också mycket du själv skall planera. Vi har samlat alla tips och all praktisk information här: Klicka här

Klicka för större bild Läs om de tre ekipagen och deltagarna härAnne-Vibeke, Mathias, Rasmus och Pernille kör i en Kia Magentis 2,0 och en Fendt Saphir 510.Läs test av ekipaget här:Klicka härLäs mer om ekipaget här:www.kia.sewww.isabella.net Linette och Carsten körde i en Kia Carens och Combi Camp Venezia King Size.Läs test av ekipaget här: Klicka härLäs mer om ekipaget här:www.kia.sewww.combicamp.comBritta och Ole körde i sin Dethleffs husbil.Läs test av husbil här:Klicka härLäs mer om Dethleffs här:www.dethleffs.seLäs om deltagarna här:Klicka härKommentarer och frågor kan mailas till Anne-Vibeke Isaksen på anne-vibeke@rejsejournalisten.dk Läs del 8 härKlicka här

Allt för lyckad matlagning i campingmiljö
- recept, filmer, tips och inspiration!

Se alla avsnitt
© 2025 CampingSverige.se
Webbplatsen är byggd av Pixelbruket