En weekend på cykel längs Europas näst största flod- Donau

Denna artikel är importerad från CampingSveriges gamla webbplattform. Det innebär att text-formateringen inte är optimal, samt att vissa bilder har en lägre upplösning än vad som är önskvärt. Vi hoppas du har överseende med detta. Kolla gärna in våra senaste artiklar om camping.

Äntligen står vi (Courtney, Chuck, Rasmus och jag) vid källan, där Donau rinner ut.

Klicka för större bild Resan från Danmark till Donaueschingen är lång, men vi gjorde den till en upplevelse direkt från det ögonblick då vi lämnade huset på Själland. Konstigt nog verkar de tyska rastplatserna inte så charmlösa om man klarar av att bortse från det faktum att de är smutsiga. Vi kommer fram på kvällen.

Klicka för större bild Klart för avgångVi sover gott den natten, efter att inte ha sovit så mycket sedan vi lämnade Danmark. På morgonen lämnar jag och Rasmus cyklarna och våra amerikanska cykelvänner sovandes på hotellet. Det mesta av förmiddagen går åt till att med bil förflytta oss ca. 200 km längre mot öst, där resan efter planerna skall sluta om tre dagar. Staden heter Ehingen. Klockan 05.00 på morgonen rullar vi fram, som de enda bilisterna, genom de mörka gatorna i ett silande regn. Vi har svårt att hitta rätt. Vi lyckas dock till sist, och som planerat tar vi oss till järnvägsstationen i Ehingen där vi parkerar bilen på stationens parkeringsplats, för att sedan hoppa på tåget tillbaka till Donaueschingen. Klockan 12.00 är vi alla ”äntligen” klara för avfärd.

Klicka för större bild Här böjar resanVi tar kort vid källan som symboliserar Donau -flodens mynning. Härifrån faller vattnet 678 meter innan det löper ut i Svarta Havet, 2840 km längre söder ut.

Klicka för större bild Floden slingrar sig först genom Sydtyskland, sedan Österrike, Slovakien, Ungern, Kroatien och Jougoslavien och bildar på slutet en gräns mellan Bulgarien och Rumänien. Källan ligger i en vacker slottspark framför slottet Fürstenberg, mitt i staden Donaueschingen.

Klicka för större bild Från väst till östDe flesta som cyklar längs Donau reser från väst till öst. Fördelen är att du då har vinden i ryggen och det går oftast lite nedför. Hela rutten är skyltad, så du kan knappast köra fel. En god tumregel är: Du kör i rätt riktning så länge du kör med strömmen (då du kan se floden). Cykelstigen går för det mesta bara ett fåtal meter från floden. Det kan vara lite besvärligare genom byarna, men det kan rekommenderas att alltid fortsätta med att köra rakt fram, så länge du inte har sett skyltar som säger att du skall svänga. Om du kan tyska, använder du det internationella teckenspråket. Du säger bara ”bynamn”, t.ex. Tuttlingen. Svaret är en pekfinger i den riktning du skall. Kom ihåg att kreditera med ett ”Danke Schön”.

Klicka för större bild Inte allt för varmtVädret kunde ha varit bättre, men det är oftast bättre att cykla när det inte är allt för varmt. Och det är det inte idag – bara 13 grader. Frågan handlar mer om ifall det skall förbli uppehåll. I väster hänger regntunga moln- hinner de ikapp oss måntro? Det är vindstilla.

Klicka för större bild Resans första punkteringStigarna varierar mellan asfalt och grus. Asfalten är ren lyx att cykla på medan gruset däremot vållar lite problem. Det har regnat flera dagar i sträck, så det är ren lera vi kör i. Efter bara någon timme är vi fullständigt nedstänkta och går knappt att känna igen.  Vi kunde med fördel ha använt ett par cykelskärmar. Å andra sidan så är cykelväskorna vattentäta, regnkläderna lätta att tvätta och cyklarna skall bara spolas av. Och det är ju inte någon skönhetstävling vi skall vinna, så allt tas med ett leende…ända tills Courtney´s däck visar tydliga tecken på punktering.

Klicka för större bild Laga punktering är inte särskilt svårtVi försöker att pumpa i luft så att vi kan ta oss till en bensinstation. Att laga en cykelslang är i sig inte så svårt, men på en lerig grusväg i regnväder utan rent vatten att skölja i, är det praktiskt taget omöjligt. Vi pumpar tre gånger till innan vi når fram. På bensinstationen får vi sköljt den värsta leran av cyklarna, lagat Courtneys däck och värmt oss med lite varm choklad. Det visar sig vara en liten vass sten som har klämt sig in i däcket. Vi har fyra uppsättningar utrustning så skadan är snabbt fixad och vi är snart på väg igen.

Klicka för större bild Även om det regnar kraftigt njuter vi alla av det behagliga tempot längs floden, där träd och buskar är på väg att spricka ut i full blom. Och det är ganska mysigt där under kapuschongen. Ögonen får sitt, vi njuter av utsikten och tankarna svävar fritt.

Klicka för större bild Äntligen ankomstVi ankommer till Hotel Rosengarten i Tuttlingen, där ”pensionsvatter” erbjuder sig att ställa sitt garage till rådighet för rengöringen av cyklarna. Det lutar inte åt bättre väder i morgon heller, men vi hoppas och tvättar i alla fall våra cyklar. Regnkläderna hängs på tork och de har vi verkligen utnyttjat till fullo idag. Förhoppningsvis blir de liggande i cykelväskan i morgon.Efter ett varmt bad njuter vi en rejäl och näringsrik middag på pensionatet, för att därefter tidigt krypa till kojs. Vi har haft en lång och våt dag men det är ingen som klagar…..tvärtom.

Klicka för större bild Regn – igen!Vi vaknar åter igen upp till mörka, tunga regnmoln och efter bara några få kilometers cyklande liknar våra cyklar åter något som har genomgått ett lerbad. Nå ja, det är sånt man får ta.

Klicka för större bild De Swabiska Alperna En bra bit efter Tuttlingen och med några mil bakom oss klarnar vädret upp, samtidigt som landskapet ändrar sig radikalt, från våta gröna backar till lodräta klippväggar som reser sig upp ur floden. Under flera tusen år har Donau skurit sig fram genom De Swabiska Alperna och dalen där är smal och slingrig.

Klicka för större bild Mäktiga slott och borgar Hela dagen cyklar vi genom det ena vackra landskapet efter det andra. Men vi åker hela tiden i dalen längs floden, och märker inte den kuperade terrängen ovanför oss. Vi rullar fram genom små romantiska byar där lokalbefolkningen ser ut att njuta vårvädret, som äntligen har kommit. Uppe på flera av de brant stupande klipporna ligger mäktiga slott och borgar som vittnar om storhetstiden.

Klicka för större bild Punktering – igen!Strax före Sigmaringen blir det punktering på Chuks cykel. Rasmus och jag retas med våra vänner, men det rinner snabbt av våra två rutinerade cyklistvänner. Courtney är 74 och Chuk är 70. De har cyklat fler kilometrar än vi har kört bil och det säger inte så lite. De har tillsammans många cykeltimmar i rumpan, så en punktering är rena barnmaten för Chuk. Vi flickor sätter oss på kanten av floden och lapar lite sol medan pojkarna snabbt och lätt fixar punkteringen. I Sigmaringen blir det en paus med glass.

Klicka för större bild Extremt billig övernattningVi har bara 12 km kvar innan vi är framme i Ennetach- en liten förstad till Mengen. Här hittar vi ett litet pensionat där vi kan övernatta för endast 60 kr per person, inklusive frukost. Det bästa med att resa utanför säsongen är att allt är öppet och det är inte så mycket folk i rörelse. Så vi får det mesta för oss själva.

Klicka för större bild Sista dagen på sadelnDet är vår sista dag tillsammans, innan Courtney och Chuck fortsätter till Budapest. Vi har det bra i det sköna vårvädret medan vi sakta glider fram genom vackra landskap. En av fördelarna med cykelsemester är, att man rör sig i ett tempo anpassat så att man hinner lägga märke till de små sakerna, utan att det för den delen går så sakta så att det blir tråkigt. Vi varierar med att cykla för oss själva och tillsammans, så vi kan prata. Var och en bestämmer själv hur fort det skall gå. Courtney och Chuck cyklar i ett väldigt jämt tempo och på en dag blir det mellan 7,5 och 10 mil. Rasmus som också vill ta kort, stannar och fotograferar, varefter han sedan cyklar ikapp oss utan problem. Så även om åldersskillnaden är stor, så fungerar det bra mellan oss.

Klicka för större bild Courtney och Chuck blir lika imponerade I Zwiefaltendorf stannar vi vid ett mindre Gasthof. Herr Blank står ute på gatan och hejdar oss. ”Vet ni var man får den bästa ölen här i området”, frågar han. Det vet vi inte, men det gör han – nämligen i hans eget bryggeri som ligger i källaren, under det lilla Gasthaus-et.  Hela huset har varit i familjens ägo i sju generationer. Ölreceptet är hemligt. Jag översätter rundvisningen, som är gratis, från tyska till engelska. Courtney och Chuck blir lika imponerade varje gång vi får höra om nåt som är äldre än 250 år. Vi hamnar till slut i restaurangen, där våra magar fylls med tysk husmanskost, innan vi åter igen placerar våra fötter på pedalerna.

Klicka för större bild En välförtjänt middagslur Strax före Ehingen slänger vi oss ,bokstavligen talat, på en äng där en välförtjänt middagslur blir en aning för lång (om det går..). Vi ligger i gräset i mer än två timmar och det skulle egentligen bara ha varit en kort pause. Nå ja, vi har ju trots allt semester.I Ehingen hittar vi bland annat vår bil, vid järnvägsstationen, ett hotell mitt i stan och en mysig italiensk restaurang där avskedsmiddagen avnjuts. Courtney och Chuck kommer till Danmark nästa år igen före deras årliga cykelsemester. Vi skall med då också, förhoppningsvis några fler dagar än det blev den här gången. Men även kort kan vara väl så gott. Och nu har dessutom säsongen startat.Våra hurtiga amerikanska vänner fortsätter sin resa vidare till Budapest i Ungern. Vi vinkar adjö och önskar dem  trevlig resa.

Klicka för större bild Praktisk informationAvstånd: Puttgarten – Donaueschingen ca. 930 kmPris färjbiljett: Personbil med 4 cyklar på taket + fyra personer i bilen kr. 400,-Pris för spagetti Bolognese på en tysk rastplats: DM 7,30,- (ca. kr. 30)Cykelkarta: Donaueshingen till Passau 1:50.000. Pris DM 22,- (ca. kr. 110)Se mer på www.esterbauer.comOm vi inte hade varit fyra personer i bilen, kunde vi med fördel ha rest med tåg. Du kan övernatta på campingplatser om du har tält, liggunderlag och sovsäck med. Pensionat, Gasthaus och hotell varierar mycket i pris. Från kr. 75,- och uppåt.Det tyska köket är milt sagt mycket näringsrikt. Består ofta av potatis, kokta grönsaker, panerat kött och tysk sås.Vattentäta cykelväskor t.ex. från Ortlieb. Läs mer på www.ortlieb.comKOM IHÅG: Saker att laga punktering med. Fördelen med mountainbikes är att de inte får hål så lätt, i gengäld är det större friktion när du cyklar.Svårighetsgrad: Alla kan cykla längs Donau. I och med att stigen för det mesta går längs floden går det väldigt sällan uppför.

Klicka för större bild Campingplatser Resan längs Donau kan även göras med husvagn eller husbil. Donaueschingen-Pfohren: Riedsee Camping: Tlf. 0049(0771)5511Jägerhaus (3 km från/till Beuron): Tlf. 0049(07466)254Hausen im tal: Campingplatz Wagenburg: Tlf. 0049(07579)559 eller 0049(07466)1525Sigmaringen: Campingplatz Sigmaringen, Tlf. 0049(07571)4921 eller 50411Riedlingen:Tlf. 0049(07371)12574. Flera tyska campingplatser hittar du här: www.camping.deKlicka på den tyska flaggan. Tyska TuristbyrånTyska Turistbyrån Box 101 47 100 55 Stockholm Tel.: 08-665 18 81 Fax.: 08-665 18 83 E-mail: dzt_sto@compuserve.comwww.tyskland-info.com Kommentarer och frågor kan mailas till: anne-vibeke@rejsejournalisten.dk Få ytterligare råd och inspiration till en aktiv semester på www.vildmarksliv.dk

Allt för lyckad matlagning i campingmiljö
- recept, filmer, tips och inspiration!

Se alla avsnitt
© 2025 CampingSverige.se
Webbplatsen är byggd av Pixelbruket