Allt om el i husvagnar och husbilar

Trenden de senaste åren har varit att fylla både husvagnar och husbilar med elektronisk utrustning. Man kan säga att alla de materiella ting man har i hemmet flyttas med ut i vagnen i miniformat, och det ställer stora krav på vagnens elektriska installationer, och på ägaren. El är inte helt ofarligt.

Det är ägarens fulla ansvar att alla elinstallationer är lovliga och försvarliga. De kräver dessutom underhåll och kontinuerlig tillsyn. Ju mer elektronik man har i vagnen, ju mer är det att hålla ett öga på. I detta avsnitt går vi igenom den mest nödvändiga elektroniska utrustningen på campingturen. Men, så länge det finns plats kan man ta med vad man vill.

El är inte helt ofarligt

El är inte helt ofarligt.

Elkabel i husvagnen

För att koppla el till vagnen på campingplatsen skall man använda en godkänd elkabel. Det skall vara en kraftig kabel av typen H07 RN-F eller motsvarande, och det är samma system som gäller för tältvagnar och husbilar. Kabeln skall innehålla skyddande delar och får maximalt vara 25 meter långt. Skyddsledaren skall vara gul/grön/och nolledaren ljusblå. Stickkontakten och kontakten i kabeln skall vara brytsäker, tät och jordad. Vagnens installationer 220V och 230V skall vara extra skyddade mot stötar. Längden på kabeln är som standard 25m+/-2m och med ett minsta ledartvärsnitt på 2,5 mm2.Lösa elinstallationer i förtältet omfattas också av ovanstående regler.

Det kan rekommenderas att alltid ha olika adaptrar till elkabeln då standard på campingplatserna inte är helt standardiserat ännu. De flesta är dock på god väg och använder i regel CE-stick. Har man inte adapters med kan dessa oftast hyras eller lånas på campingplatsen. Det kan också alltid rekommenderas att anlita någon som kollar elinstallationerna, så att man kan vara säker på att systemet inte överbelastas, speciellt när man extramonterar utrustning på vagnen.

Köper man en begagnad vagn är det viktigt att få försäljaren att gå igenom vagnen. Handlas det privat så bör vagnen också kollas av en auktoriserad elektriker innan köpkontraktet skrivs på. Fel på el kan vara gömda och svåra att hitta.

Elektronisk utrustning i husvagn eller husbil

De flesta vagnar är byggda från grunden med olika elektrisk utrustning. Lampor, eluttag, vattenpumpar, kylskåp och blåsvärme är standard i många modeller. Börjar man eftermontera exempelvis golvvärme, air kondition eller mover påverkar det inte bara vikten, det ställer också ytterligare krav på elinstallationerna.

Var uppmärksam på att ju större strömbehov, desto färre campingplatser som funkar

Var uppmärksam på att ju större strömbehov, desto färre campingplatser som funkar.

Elkrav för husvagnar

Tältande campare har i allt högre grad börjat ta med sig elektriska luftpumpar, kylskåp, lampor, bärbar PC, mobilladdare osv. All denna utrustning kräver ström. Genom att dra in en elkabel i tältet kan man få det att fungera utan problem. Tältvagnen kräver också ström, men åter igen är det inga problem när strömkabeln väl är ditsatt.

Krav på ström för husvagn och husbil

Kraven på ström för husvagnar och husbilar beror helt och hållet på hur mycket elektronik som är inbyggd i vagnarna.

Var uppmärksam på att ju mer ström som krävs, ju färre campingplatser kan man besöka, eftersom det helt enkelt inte finns tillräckligt med ampere i campingplatsernas elstolpar. Man ser ofta 16 Amp, men många platser kan fortfarande inte erbjuda så mycket. Har man stort strömbehov så är campingplatsguiderna ett bra ställe att börja leta på om man vill veta vilka som kan leverera tillräckligt med ström.

Batteri och oberoende

Finns det batteri i husvagnen eller husbilen är det viktigt att veta hur det fungerar. Inte minst för att undvika att batteriet tömmer bilens batteri, när man står still.

Sju poler

Sju poler.

7- og 13-polet stik

Når teltvognen eller campingvognen skal kobles på bilen, skal strømstikkene passe sammen. De fås alt efter model med både 7 og 13 poler. Sidder der forskellige stik på bil og teltvogn/campingvogn, skal man anskaffe sig en adapter. Den fås både som 7/13-polet og 13/7-polet. Bifogad fil:   De sju polerna (13 Kb)

Eluttag med 13 poler

Eluttag med 13 poler.

Om man kör med tältvagn och husvagn eller trailer som skiftar mellan 7- och 13 poligt uttag kan man välja att montera ett dubbeluttag. Adapter är då att föredra. Schemat är bra att ha till hands för felsökning om till exempel baklyktorna inte fungerar när man har kopplat på bilen. Kom ihåg att starta bilen.

Allt för lyckad matlagning i campingmiljö
- recept, filmer, tips och inspiration!

Se alla avsnitt
© 2025 CampingSverige.se
Webbplatsen är byggd av Pixelbruket