Al-ko Comfort Drive: Aktiva stötdämpare ökar komforten

Nya Al-ko Comfort Drive är ett halvaktivt chassi med aktiva stötdämpare. Systemet är utvecklat för tvåaxlade husbilar byggda på Mercedes Sprinter och utlovar ökad körsäkerhet och komfort.

Al-ko är kända för komfort- och säkerhetshöjande produkter för fritidsfordon, till exempel lättviktschassin, stödbenssystem och fjädringssystem. Den senaste nyheten heter Comfort Drive, ett system med aktiva stötdämpare som ger mjukare fjädring, mindre vibrationer, lägre bullernivå samt förbättrad stabilitet och styrprecision.
– Aktiva stötdämpare har funnits länge på personbilar och förekommer på större liner-husbilar. Men med Comfort Drive blir tekniken nu även blir tillgänglig för alla tvåaxlade Mercedes med Al-ko-chassi, säger Per Åkerblom, konsult på Al-ko.

Sju sensorer

Al-ko Comfort Drive beräknar fordonets förväntade rörelse och ändrar stötdämparnas inställning för att avsevärt minska rörelserna längs fordonsaxeln samt dämpa slag och stötar. Detta sker automatiskt och i princip i realtid.
– De aktiva dämparna är försedda med ventiler för tryckreglering. Dessa styrs från en elektronisk enhet monterad i förarens stolskonsol. Lämplig dämpningshårdhet ställs blixtsnabbt in utifrån bearbetad information från sju sensorer som sitter både på de rörliga axlarna och på karossen, förklarar Per Åkerblom.

Al-ko Comfort Drive vann kategorin säkerhet i European Innovation Award 2024.

Två lägen

Comfort Drive kan ställas in i två lägen – standard och komfort. Det görs med ett enkelt knapptryck på instrumentpanelen.
– I komfortläget jobbar dämpare och fjädring med maximal mjukhet, perfekt vid sträckkörning på motorväg. Normalläget passar för alla typer av vägar och det blir ändå stor förbättring vad gäller styrprecision, karosskrängning, sidostabilitet, fjädringskomfort, buller och vibrationer, säger Per.
Ett flertal husbilstillverkare i premiumklassen kommer att erbjuda Al-ko Comfort Drive som fabrikstillval. Systemet går även att eftermontera på Mercedes-bilar som har PSM-modul, det gäller till exempel märken som Kabe, Le Voyeageur, Eura och Frankia. Priset för eftermontering beräknas ligga runt 80–90 000 kronor.

Dämpare i standardutförande till vänster och Comfort Drive till höger.

Välj standard eller komfort med ett knapptryck.

Fördelar med Comfort Drive

– Ojämnheter i vägbanan kompenseras
– Vibrationer och accelerationer minskas
– Fordonets stabilitet och säkerhet ökas
– Hjälper vid nödbromsningar
– Minskar ljudnivån under körningen
– Individuell inställning av körläget
– Anpassas till hur husbilen är lastad

Allt för lyckad matlagning i campingmiljö
- recept, filmer, tips och inspiration!

Se alla avsnitt
© 2024 CampingSverige.se
Webbplatsen är byggd av Pixelbruket