Weinsberg 2013: Välplanerad barnkammarvagn

Denna artikel är importerad från CampingSveriges gamla webbplattform. Det innebär att text-formateringen inte är optimal, samt att vissa bilder har en lägre upplösning än vad som är önskvärt. Vi hoppas du har överseende med detta. Kolla gärna in våra senaste artiklar om camping.

CampingSverige har alltså tittat närmare på en av dessa instegsvagnar från Weinsberg, som häromåret ersatte lågprismärket Eifelland inom Knausgruppen. Versionen 550 QDK lanserades förra året och vad som bland annat är nytt på 2013 års modell är fönstret i fronten, den nya ljusare bakljusrampen och en i vårt tycke modernare och smakfullare dekor.

Läs senasta nytt om husvagner här

550 QDK betecknas som en barnkammarvagn med längsgående våningssängar bak, bäddbar sittgrupp i mitten och en tvärställd dubbelbädd i fronten.

550 QDK betecknas som en barnkammarvagn med längsgående våningssängar bak, bäddbar sittgrupp i mitten och en tvärställd dubbelbädd i fronten. Planlösningen är smart550 QDK betecknas som en barnkammarvagn med längsgående våningssängar bak, bäddbar sittgrupp i mitten och en tvärställd dubbelbädd i fronten. Med så många sängplatser bliver det förstås lite kompromisser vad gäller de invändiga utrymmena, men efter ett tag upptäcker vi att planlösningen är smart. Speciellt som våningssängarna rymmer fullvuxna tonårsbarn och dubbelsängen fram har generösa mått, inte minst för långa personer. Dessutom är badrummet relativt stort och har två avdelningar – en med handfat och en med toastol och dusch. Sex bäddplatserVad är det då som kompromissats bort? Till att börja med kliver man istort sett direkt in i den främre sovavdelningen. Någon plats för skor och ytterkläder finns inte där. Ytterplaggen hamnar på dubbelsängen men skorna blir stående i vägen innanför dörren. Golvytan i köksdelen är smal, knappt 50 cm och med bäddad sittgrupp bara 25,5 cm. Utan ett rejält förtält blir det därför trångt oavsett om det är en stor eller en liten barnfamilj som ska samsas om utrymmet. Sex möjliga bäddplatser och en sittgrupp som rymmer fyra personer är förstås också en kompromiss. Att bygga en stor vagn med vintercampingegenskaper i det här prissegmentet går knappast heller. Trots Truma 3002-pannan med elpatron och golvvärme lämpar sig Weinsberg 550 QDK bara för användning tre av våra fyra årstider. Isoleringen håller inte vinterstandard och avloppstanken är lös och ska placeras utomhus.

Överhuvudtaget känns det som om nyare lösningar och teknik samsas med lite gamla varianter i denna vagn.

Överhuvudtaget känns det som om nyare lösningar och teknik samsas med lite gamla varianter i denna vagn. Hög köksbänkMen låt oss nu fortsätta förbi dubbelsängen framtill. Till vänster finns köket med en kombinerad trelågig spis och diskho från Dometic. Arbetshöjden ärhela 94 cm, vilket gör det lite svårt för kortvuxna att jobba i diskhon, som är placerad drygt 20 cm in från kanten. Avställningsytorna är ok, liksom utrymmena i skåpen ovanför bänken. Undertill finns generösa förvaringsskåp, som sväljer det nödvändiga och lite till. Bara en låda för bestick är lite klent, speciellt som det finns plats för en till som skulle kunna rymma övriga köksredskap. Närheten till det stora kylskåpet är ett plus, och ovanför det finns plats för en liten mikro om man vill. Köksfläkt saknas men det finns ett fönster för utvädring av stekos. Eluttaget är placerat ovanför diskhon, vilket inte är så smart. I andra ändan av köksbänken finns nämligen en bra plats för kaffebryggaren. På nya, dyrare, husvagnar har vi också blivit bortskämda med de stora förvaringslådorna, som är lätthanterliga och överskådliga. Här är det traditionella luckor och hyllor som gäller, vilket gör att man får krypa ned på golvet för att komma åt längst in. Överhuvudtaget känns det som om nyare lösningar och teknik samsas med lite gamla varianter i denna vagn. Här finns exempelvis i taket halogenlampor, som ersätter förra årsmodellens plafond, kombinerat med ett flertal LED-lampor med smart touchanvändning. Fasta dynorDinetten mitt emot köksavdelningen rymmer som sagt fyra personer. Sittkomforten är någorlunda med fasta sittdynor men ryggdynorna saknar svankstöd. Generellt är alla dynor och madrasser ganska hårda. Bra för undertecknad med dålig rygg och dubbelsängen kan förstås kompletteras med en lite mjukare bäddmadrass, som också skulle underlätta bäddningen. Det är inga problem för en fullvuxen, om än inte för lång person, att få plats i våningssängarna bakom sittgruppen. Det känns mer ombonat än trångt i dessa men vi hade önskat att läslamporna och fönstren varit placerade i samma ända av sängarna. Den nedre bädden går att fälla upp och undertill finns ett stort stuvutrymme. Dock finns ingen utvändiglastlucka som det gör vid dubbelsängens underrede. Det är lätt att fälla upp dessa båda sängar men de stannar inte i uppfällt läge. Intill våningssängarna finns badrumsdörren som är smal men väl inne på toaletten är det bra med svängrum. Thetfords vridbara toastol är placerad så att man i princip måste vinkla ut den för att få plats. Då hamnar emellertid fötterna ovanför det djupare duschkaret, vilket gör att jag inte når ned med hälarna.

Till vänster finns köket med en kombinerad trelågig spis och diskho från Dometic.

Till vänster finns köket med en kombinerad trelågig spis och diskho från Dometic. Välj rätt lastviktMellan kök och badrum finns en 140 cm hög garderob med Trumas värmepanna undertill. Eftersom den har ett inbyggt element kan garderoben fungera lite som ett torkskåp. Vad gäller övriga förvaringsutrymmen finns tre vägghängda skåp i fronten och tre ovanför sittgruppen. Varför bara det mittersta av dessa innehåller en extrahylla är svårt att förstå även om vartenda gram räknas in i vikten. Totalvikten landar ju, som påpekats, på endast 1 200 kilo. Vilken tjänstevikt som vagnen ska inregistreras med kan man välja – 1 250, 1 350 eller 1 500 kg. Ju högre tjänstevikt desto högre lastförmåga. 50 kg last är väldigt lite, speciellt för en större barnfamilj, men ett alternativ för dem som har en mindre dragbil. Läs senasta nytt om husvagner här

Allt för lyckad matlagning i campingmiljö
- recept, filmer, tips och inspiration!

Se alla avsnitt
© 2025 CampingSverige.se
Webbplatsen är byggd av Pixelbruket