Isabella i Vejle, Danmark, är förutom att vara Europas största förtältstillverkare också ett företag som är stolt över att ha uppnått den aktningsvärda åldern av 50 år. Under de sista 50 åren har koncernen också markerat sig som ett av de mest framsynta företagen när det gäller camping. CampingSverige.se har i detta sammanhang besökt fabriken.
Stångfabriken som tillverkar alla stänger till Isabellas förtält ligger praktiskt nog precis sidan om förtältsfabriken. Isabellas förtält finns med olika stänger beroende på pris och kvalitet. Alla stänger behandlas efter modernaste teknik för att säkra att kvaliteten är i topp. Man tillverkar omkring 1 700 km stänger om året. Fabriken är också leverantör till andra tillverkare av förtält i Europa.
2004 lanserade Isabella CarbonX® stängerna genom att kombinera glasfiberkonstruktionens höga flexibilitet med kolfibrernas fantastiska styrka. Kolfiber är 4-5 gånger starkare än stål – här har fabriken uppnått en hittills okänd mix av flexibilitet och styrka, samtidigt som kolfibrernas lägre vikt medverkar till att reducera den totala vikten på ett stångset till ett förtält väsentligt. Den nya CarbonX har uteslutande utvecklats till Isabellas egna produkter. De nya stängerna passar för övrigt till de av Vejle-fabrikens tidligare modeller med glasfiberstänger.
När du köper ett Isabella förtält är alla delar redan hopsatta på fabriken. Här skiljer sig Isabella från många andra tillverkare av förtält, där köparen själv ska sätta ihop alla ”attiraljer” innan tältet kan sättas upp.
Tyg och andra material för tillverkning av förtält ankommer till Vejle på stora och tunga rullar, som bara kan flyttas med truck. Det finns ca 4 500 m2 lager i Vejle.
Tillskärningsavdelningen är en mycket lång hall. Bara borden där tyget rullas ut är 30 meter. Allt är noga uträknat, så det blir inte mycket rester kvar när delarna har skurits ut.
Man syr för glatta livet på systugan. På flera maskiner kyls nålarna av med kall luft för att de inte ska bli brännheta. En del sys av maskiner, men många mindre delar måste fortfarande sys på ”vanliga” symaskiner.
För att underlätta bärandet har man hängt upp de stora tälten i taket. Det har också den fördelen att fönstren i förtältet inte skadas under tillverkningen.
Isabellas service- och reparationsavdelning har ett ovärderligt lager med tyger, vilka har använts till förtält under tidernas gång. Så även om man har ett gammalt tält kan det i de flesta fall repareras i originaltyg. Man lägger stor vikt vid service. I genomsnitt packas 130 förtält om dagen.
Det behövs två personer för att lägga ihop ett Isabella förtält ”ordentligt”. Man lägger vikt vid att förtältet ska ha det ”så bra som möjligt” medan det väntar på att användas. Det är också därför som de dyra modellerna förvaras i lådor, så de inte ligger och blir klämda på lagret.
Lagret är det sista stoppet innan förtälten skickas ut till återförsäljare i hela Europa för att sedan slutligen nå camparna. Läs mer här: www.isabella.net