Pag – Kroatien med husbil

Denna artikel är importerad från CampingSveriges gamla webbplattform. Det innebär att text-formateringen inte är optimal, samt att vissa bilder har en lägre upplösning än vad som är önskvärt. Vi hoppas du har överseende med detta. Kolla gärna in våra senaste artiklar om camping.

Bilfärjan närmar sig land och framför oss uppenbarar sig ett månlandskap. Det finns inte ett träd, inte en buske, inte något grönt över huvud taget, bara sten och fjäll. Kan detta vara vårt paradis?

Efter två tidigare sommarsemestrar på Istrahalvön i Kroatien, har vi bestämt oss för att åka söderut, till den centrala delen av landets kust. Vid en tidigare resa träffade vi en kroat från resenäringen i Rijeka och har fått bra information genom honom.

Klicka för större bild Vackrare söderutKort sagt kan man dela in Kroatiens långa kust i tre delar, i norr Istrahalvön, kusten söderut till Split och till slut därifrån till Dubrovnik. Ju längre söderut du reser desto vackrare blir kusten, stränderna är bättre och turistströmmen avtar (Istra översvämmas av turister på sommaren). En blick på kartan visar hur påfallande mycket av det tidigare Jugoslaviens kust, Kroatien numera har. Då turismen är en viktig intäktskälla här är en kustlinje inklusive öar på hela 5 835 km inte att förakta. Jämfört med till exempel Slovenien med sina ca 40 km. Där har man varit tvungen att satsa mer på industrin.Vi har tittat lite på ön Pag. På västsidan ligger en större campingplats, Simuni, som ser trevlig ut, i alla fall på bild. Ön är för det första väldigt stenig, men på västsidan finns skog. I en bukt ligger campingen och på norrsidan, inom gångavstånd, en liten fiskeby. För övrigt finns här bara sten. Vinden från havet drar med sig salt som sprids över ön. Det håller gräset borta. Men örter överlever och dessa, med sitt saltinnehåll, ger vidare en naturlig saltsmak på ost och skinka som kallas pagerost och pagerskinka. Detta är kända specialiteter från ön Pag.

Klicka för större bild Egentligen fulltAv en mycket innehållsrik fem veckors lång semester, tillbringar vi nu en och en halv vecka på Simuni, med endast några avbrott för utflykter. Officiellt var platsen full, med de klarade att trolla fram en plats åt oss på en terrass i den svagt lutande terrängen. Träden runt oss gav tillräckligt med skugga för att göra livet behagligt under de dagar som följde. Hela bukten låg innanför campingens gränser, och vi träffade i stort sett samma folk på stranden varje dag. När man gick för att äta lunch, var det vanligt att man lät sin handduk och sitt parasoll och liknande saker ligga kvar på stranden, inget blev stulet. Fin temperatur i luft och i vattnet som dessutom var kristallklart så länge det inte blåste upp.Restaurangerna på platsen skall vi inte säga något om, men borta i fiskebyn fanns det självklart en fiskrestaurang. Och en tallrik med havets läckerheter i dessa trakter är ett ”måste”. En dagstur till öns största stad som också heter Pag ger associationer till Grekland, likheten i arkitekturen är slående. Som semesterland ligger Kroatien så att säga på samma nivå som Grekland. Forntidsminnena där är bara inte så kända. Ta till exempel arenan i Pula, på södra Istra, den är lik Colosseum i Rom. Den byggdes av romarna under samma tid, men är i bättre kondition. Har du hört talas om den?Kroatien har normaliserats efter oroligheterna på 90-talet och turisterna har vänt tillbaka. Landet ligger närmare än många tror. Det är 60 mil att köra från München till Istra. Men därifrån och söderut är vägarna ganska slingriga, och det går trögt på kartan. Det finns lite kriminalitet i landet. Camping i det fria är strängt förbjuden. När du tar in på en campingplats betalar du en avgift till staten. Det görs varje gång du byter campingplats. Tidigare var det vanligt att ta in på en plats och sedan tillbringa semestern där, inte åka vidare bara för att se sig omkring. Men det finns många trevliga människor och många talar engelska. Du hittar mer information om ön Pag och resten av Kroatien på: www.croatia.hr

Klicka för större bild Fakta KroatienAreal: 56.691 kv.kmBefolkning: 4.8 miljoner som till största delen består av kroater. Det finns däremot inslag av både serber, ungrare, tjecker, slovaker och italienare.Språk: Det officiella språket är kroatska.Huvudstad: Zagreb med ca 1 miljon invånare.Religion: Största delen av nationens invånare tillhör den romersk-katolska kyrkan. Det finns däremot inslag av både ortodoxa, muslimer och kristna minoriteter.Tidszone: Kroatien ligger i samme tidszone som Sverige.Visum:Nordbor som önskar att åka till Kroatien behöver inte visum för att uppehålla sig i landet upptill 90 dagar.

Allt för lyckad matlagning i campingmiljö
- recept, filmer, tips och inspiration!

Se alla avsnitt
© 2025 CampingSverige.se
Webbplatsen är byggd av Pixelbruket