Värmespecialisten Alde fyller 75 år

Specialisten på värmesystem firar 75-årsjubileum under 2024. Och det är en 75-åring i god vigör!

Alde är det lilla svenska företaget som tack vare att troget följa visionen om ett värmesystem med överlägsen komfort, lyckats erövra Europa och få fotfäste även i Nordamerika. Nästan alla känner till företagets värmesystem och än idag ligger produktionen i lilla Färlöv.

Alde Rask var en kreativ uppfinnare med många strängar på sin lyra.

Kreativ uppfinnare

Företaget grundades i april år 1949 av Alde Rask tillsammans med hans två svågrar Erik Ohlin och Gunnar Eklund. Alde var en kreativ uppfinnare som till en början utvecklade bromsar för traktorer och släpvagnar samt mekaniska stabila ben för släpvagnar. Men 1948 byggde Alde också en husvagn som kanske var den första i sitt slag i Sverige. Längre fram, under 1960-talet, fortsatte Alde att utveckla komponenter och tillbehör till husvagnar, såsom husvagnschassier och den mer välkända och välanvända pedalstyrda färskvattenpumpen. Vid sina besök hos tillverkarna insåg Alde att de saknade ett bra värmesystem för sina husvagnar.
– Alde tyckte att värmekomforten var för dålig. Han ville ha en jämnare och skonsammare värme så att han kunde använda husvagnen året runt, säger Anders Ahlbeck, marknadsexpert på Alde.

Egenutvecklat patent

Uppfinnare Rask började arbeta och 1966 såg det första värmesystemet från Alde dagens ljus. Konceptet var ett vattenburet värmesystem med en egenutvecklad patenterad cirkulationspump, ett system liknande det som användes i svenska hem. Systemet har sedan dess förfinats vilket har resulterat i många nya pannmodeller genom åren. År 1993 lanserades den första generationen av Alde Compact värmesystem. Utvecklingsprocessen startade med en förfrågan från en tysk husbilstillverkare som ville ha en värmepanna som kunde installeras i mellangolvet. Resultatet blev Alde Compact 3000, som blev årets branschnyhet 1994 och som även banade väg för stark tillväxt och internationell expansion. Compact-pannorna har finjusterats genom åren och nyligen lanserades en fjärde generation; Alde Compact 3030 och Compact 3030 Plus. Alde värmesystem tillverkas fortfarande i Färlöv, på samma adress där Alde Rask startade företaget.

Nostalgiska reklambilder. Längst till höger ses den första broschyren från 1966.

Andan lever vidare

– Aldes anda lever på olika sätt kvar inom vårt företag. Bland annat inom utveckling och produktion där vi strävar efter ständig förbättring. Det handlar om att alltid fortsätta utveckla värmesystemen, säger Stefan Lindström, tillförordnad vd.
Kontinuerlig utveckling är en del av Alde Rasks arv och något som kännetecknar alla som arbetar på Alde.

Kort om Alde

– Grundades 1949 av Alde Rask
– Ledande på vattenburna värmesystem till fritidsfordon
– All produktion sker i Färlöv, Sverige
– 90 % av försäljningen går på export

Allt för lyckad matlagning i campingmiljö
- recept, filmer, tips och inspiration!

Se alla avsnitt
© 2024 CampingSverige.se
Webbplatsen är byggd av Pixelbruket