Tännäskröket – ett eget ställe i fjällen

Vackert inbäddad mellan skog och fjäll ligger Tännäskröket, en fjällanläggning i Funäsfjällen. Ta ett kliv ur husvagnen eller husbilen, rakt ut i orörd natur och unik vildmark.

Tännäskröket är en fjällresort i natursköna Funäsfjällen, cirka tjugo minuter från Funäsdalen. Här bor man i lägenhet, stuga, husvagn eller husbil med utsikt över backen och den norska fjällkedjan. Hit kommer de som vill uppleva orörd natur, gillar att vara utomhus och uppskattar aktiviteter.
– Sommartid är det fiske, cykling, vandring och paddling som lockar mest. Vi har många barnaktiviteter, bland annat ett fäboland med getter och kaniner och en fjälltjärn där man kan bada och paddla SUP, säger Linda Callenholt, marknadschef.
På vintern är det alpint, längdskidor och skoter som gäller.
– Åker man alpint finns dels våra egna fina berg eller fem andra anläggningar i Funäsfjällen som man har tillgång till på samma liftkort. I området finns även Skandinaviens största skidsystem med 300 kilometer längdspår.

Familjär stämning

Tännäskröket har funnits ända sedan år 1966, men det var först i mitten på 00-talet som anläggningen tog steg i riktning mot att bli en resort. Torbjörn och Margita Callenholt köpte stället år 2006 och byggde nya liftar, stugor, lägenheter, camping och restaurang. Döttrarna Jenny och Linda har fortsatt utveckla verksamheten som i högsta grad fortfarande är ett familjeföretag.
– Det är också den känslan som råder på anläggningen, även personal och gäster känner sig som hemma här. Vi brukar säga att det är som ett eget ställe i fjällen, säger Linda.
Vd Jonas Kojan instämmer.
– Vi är en liten anläggning som berör. Stämningen mellan gäster och personal är familjär, många gäster återkommer regelbundet vilket skapar ett särskilt band. Man kan namnen på gästerna, tar sig tid för samtal och en kopp kaffe. Just den känslan – att bli sedd och hörd – är viktig för oss.
Under vintersäsongen sysselsätter verksamheten runt 35 personer, på helårsbasis ett 10-tal.
– Sommarsäsongen har ökat mycket de senaste åren. Fisket är väldigt populärt, vi har gott om bland annat harr, öring och röding. Men även just nu i september är en bra tid att vistas i fjällen. Det är krispig luft, lagom temperatur och vackert i naturen – perfekt för till exempel vandring, säger Linda.

Husbilar ökar

På campingen finns 48 platser för tält, husvagn eller husbil. De kan bokas helår, vinter, sommar eller per dygn. Alla platser har egen elstolpe och tillgång till sällskapsrum med tv, dusch, toalett och kök. Vid dygnshyra ingår el.
– Vi märker en ökad tillströmning av husbilar, inte minst från tyska gäster. Naturen och frihetskänslan lockar, men också att det är så gott om utrymme. Nere i Europa är det betydligt mer tätbefolkat, säger vd Jonas Kojan.
På sikt finns planer att utöka campingen med fler platser och serviceutrymmen.
– Initialt gör vi mindre investeringar i servicehusen. Nästa steg blir att förbereda en ny detaljplan för ytterligare utveckling av campingområdet med fler platser och bättre service, säger Jonas.
Han fortsätter:
– Vi hoppas att fler ska upptäcka möjligheten att stanna längre tid här som säsongsgäst. Det är ett prisvärt sätt att ha semesterhus på bästa ställe i fjällen.

Kort om Tännäskröket

Boende: Stugor, lägenheter, camping
Campingplatser: 48 st med el
Bokning: helår, säsong eller drop-in
I närheten: skidbackar, längdspår, skoterleder, vandring, fiske, cykling, badsjö, bastu och restaurang.

Allt för lyckad matlagning i campingmiljö
- recept, filmer, tips och inspiration!

Se alla avsnitt
© 2024 CampingSverige.se
Webbplatsen är byggd av Pixelbruket