Ny bok guidar till filminspelningar i Skåne

Hur hittade Ingmar Bergman stranden vid Hovs hallar? Vad har Gösta Ekman med Yngsjömordet att göra? Och är världens första synthfilm inspelad i Smedstorp? Boken ”Filmlandskap – din guide till inspelningsplatser i Skåne” berättar om runt 50 skånska filmer och visar hur platserna ser ut idag.

Ingmar Bergman, Bo Widerberg, Jan Troell, Hasse & Tage, Stellan Olsson och Richard Hobert – för att inte tala om Nils Poppe och Edvard Persson. Det skånska landskapet har lockat till sig ovanligt många egensinniga filmare – dessutom stod den svenska filmens vagga i Kristianstad.
– Landskapets dragningskraft handlar om de många skiftande naturtyperna på en koncentrerad yta, om ljustimmarna som är fler jämfört med längre norrut, och om närheten till en internationell flygplats. Men också fenomen som Wallander, Bron och Tunna blå linjen, som skapat generationer av erfarna skånska filmarbetare – inte minst locationscouter, säger bokens författare Caroline Alesmark.

Inspelning av Bröderna Lejonhjärta i Sälshög utanför Tomelilla maj 1976. Astrid Lindgren tillsammans med Staffan Götestam (Jonatan) och Lars Söderdahl (Skorpan).

Klassiska platser

Boken ”Filmlandskap” beskriver var olika långfilmer spelats in, från 1939 till 2024, plus en handfull TV-serier. Klassiska platser är Äsperöd i ”Äppelkriget”, Hammars backar i ”Den bästa av mödrar” och ”Unga Sophie Bell”, Brösarps backar i ”Bröderna Lejonhjärta”, Sträntemölla i ”Glädjekällan”, Hovs hallar i ”Ingenjör Andrées luftfärd” och ”Det sjunde inseglet”, och Bökeberg i ”Elvira Madigan”.

Bokhandlaren som slutade bada från juni 1968 med Jarl Kulle i huvudrollen.

– Boken ger ögonblicksbilder från inspelningarna och berättar kuriositeter som att Christina Schollin blev erbjuden en roll mot Elvis Presley efter ”Käre John”, att Anita Ekberg var påtänkt för en Widerberg-film, och att Rikard Wolff bröt fingrarna i ”Så vit som en snö”, berättar Caroline.
Läsaren får även veta saker som att det riktiga bostadsområdet i ”Svinalängorna” hade renoverats för snyggt och i stället hittades i Simrishamn. Att ”Ronja Rövardotter” filmades på tre ställen i Skåne. Och att Uppsala universitet i ”Hammarskjöld” görs av Universitetsbiblioteket i Lund.

 

Inspelningarna av Cilla Jackerts dramaserie om polisen i Malmö, Tunna Blå linjen, pågår.

Ljuset från Lund spelades in i Dalby juni 1955 med Nils Poppe i huvudrollen. Vid kameran Åke Dahlqvist, i regissörsstolen Hans Lagerqvist.

Harriet Andersson och Ingmar Bergman under inspelningen av Gycklarnas afton i maj 1953.

Jan Troells Ingenjör Andrées luftfärd spelade sin i Hovs hallar mars 1981. På bild Sverre Anker Ousdal, Max von Sydow och Göran Stangertz.

Kort om Filmlandskap

Författare: Caroline Alesmark
Förlag: Augusti Förlag
Nytagna bilder: Peter Carlsson/Caroline Alesmark
Övriga bilder: tagna av dagstidningsfotografer från 1939 och framåt
Releasedatum: månadsskiftet augusti/september
Finns: där böcker säljs

Allt för lyckad matlagning i campingmiljö
- recept, filmer, tips och inspiration!

Se alla avsnitt
© 2024 CampingSverige.se
Webbplatsen är byggd av Pixelbruket