Klassisk Ägg Benedict – pocherade ägg med hollandaise

Ägg Benedict är en klassisk brunchrätt som går att äta både till frukost och lunch. Många blir är kanske lite rädda för att slå en hollandaisesås, men det finns ingen anledning att oroa sig. I klippet visar Daniel hur du enkelt lyckas med såsen – varje gång.

Ingredienser

6 personer
6 st ägg
1 dl ättika 12% (eller 0,5 dl 24% blandat med 0,5 dl vatten)
6 st brödskivor, ex formfranska
6 st skivor skinka
Hollandaise
300 g smör
4 st äggulor
3 msk vatten
2 msk citronsaft
Salt & nymald svartpeppar
Tabasco
Spenat
100 g spenat
1 st schalottenlök, hackad
20 g smör
Garnering
1 ask smörgåskrasse
paprikapulver

Gör så här

  1. Häll ättikan i en skål. Knäck försiktigt i äggen. Låt dem ligga i ättikan i ca 5 min.
  2. Koka upp rikligt med vatten i en kastrull med lite salt. Droppa försiktigt i äggen. Låt småkoka i ca 4 minuter. ”Fiska” upp äggen och ställ dem åt sidan.
  3. Smält smöret till hollandaisen i en kastrull. Ca 45-50 grader. Vispa upp äggulor med vatten på spisen. De ska hålla samma temperatur som smöret. Vispa försiktigt i smöret. OBS! ta inte med bottensatsen. Smaka upp såsen med salt, peppar och tabasco.
  4. Sautera spenaten och lök i smöret. Smaka upp med salt och peppar.
  5. Rosta eller stek en kantskuren brödskiva. Toppa med spenat. Lägg på en skiva rökt skinka, pocherat ägg. Toppa med hollandaise, klipp smörgåskrasse och ev lite paprikapulver.

Detta recept kommer från vår YouTube-serie Campingköket där du hittar fler smarta recept som passar på campingsemestern.

Campingköket presenteras i samarbete med:

Allt för lyckad matlagning i campingmiljö
- recept, filmer, tips och inspiration!

Se alla avsnitt
© 2024 CampingSverige.se
Webbplatsen är byggd av Pixelbruket