Husbil

Intresset för husbilar har exploderat det senaste decenniet. Idag finns det över 105 000 husbilar registrerade hos Transportstyrelsen och efterfrågan fortsätter att vara rekordstor. Bland de bäst säljande varumärkena finns Adria, Bürstner, Dethleffs, Hymer, Kabe och Knaus. 

De husbilar som säljs på den svenska marknaden tillverkas främst i Tyskland, Italien, Frankrike, Slovenien och Sverige.

Svensktillverkade husbilar

Svenska Kabe tillverkar ca 900 husbilar i sin fabrik i Tenhult vilket ger de stora marknadsdelar. En annan svensk tillverkare är Nordic Husbilar i Kristinehamn som nischat sig inom specialhusbilar. Även Polar, mest känd för sina husvagnar, har haft husbilstillverkning.

Husbilar byggs företrädesvis på transportbilar

Vanligast är Fiat Ducato, som har 80 procent av marknaden, bland annat för att de tagit fram ett särskilt camperchassi. Andra basbilar är Ford, Renault, Mercedes och Iveco. Husbilar byggda på tunga lastbilar kallas Liners. På exklusivare husbilar byter man ut originalchassiet mot ett specialchassi försett med individuell hjulupphängning.

En husbil måste följa vissa viktregler

Körkort med B-behörighet ger rätt att framföra en bil med max 3,5 tons totalvikt, alltså inklusive packning, vatten, campingmöbler osv. Men det finns ett undantag, unikt för Sverige. Om du tagit körkort före 1 juni 1996 får du köra hur tung husbil som helst om den är registrerad som Personbil Klass 2 (PB2). Men körkortet får aldrig ha varit indraget, då gäller inte undantaget. Undantaget gäller inom hela EU.

Det finns huvudsakligen sex husbilsbiltyper

Alkov – familjealternativet
Den klassiska husbilen med dubbelsäng i en alkov ovanför bilens hytt, vilket utnyttjar bilens längd. Alkoven har efter viss minskning i popularitet åter ökat i försäljning de senaste åren.

Halvintegrerad – för resande par
Bilens originalhytt är integrerad med bodelen. Saknar alkov, men ofta kan man bädda om sittgruppen till en säng. Nedsänkbar taksäng över sittgruppen har blivit populärt, men dessa är mer av karaktär ungdomssäng än för två vuxna.

Helintegrerad – lyxigare, bättre isolerad
Här är originalhytten ersatt med egen front. Fördelen är mer rymd och att bilen blir välisolerad över hela dess längd. Vanligen en lite dyrare biltyp men priserna har sjunkit.

Kompakt – vardagsbil och fritidsbil
Inredda skåpbilar eller husbilar med motsvarande yttermått. Vanligast är skåpbilarna, ofta kallade plåtisar. Kan fungera lika bra som vardagsbil som semesternöje. I Europa står den för mer än 30% av försäljningen.

Camper – påbyggnad för pickup
Inga hjul att skifta beroende på säsong, ingen skatt och man kan hela tiden färdas i en modern bil utan att behöva byta bostad. Campern har många fördelar.

Campingbil – ett enklare alternativ
Det som skiljer en campingbil från en husbil, förutom att campingbilen är mindre, är att toalett saknas. Den mest klassiska av alla campingbilar är VW California.

© 2024 CampingSverige.se
Webbplatsen är byggd av Pixelbruket