Test av portabla strömkällor

Det finns en uppsjö av portabla strömkällor på marknaden. Behovet av elektricitet gör sig ständigt påmint för folk på resande fot. Vi lät vår medarbetare fotograf Torbjörn Lagerwall testa två produkter från Super-X på en husbilsresa till Norge.

Sedan länge har jag alltid en enkel powerbank med mig i väskan eller fickan. Den räcker till att ladda telefonen med nästan två fulla laddningar. Kör man med batterikrävande appar och dessutom har en telefon som inte är helt ny så behöver man fylla på åtminstone en gång om dagen. Då är en vanlig powerbank helt oumbärlig.

Men behovet av att ladda och driva prylar stannar inte längre vid enbart telefoner. Beroende på vad man har för sig och var man är behöver man ibland ladda eller driva även lite kraftigare apparater. Jag fick möjligheten att testa ett par powerbanks med breda användningsområden och mera kräm i. Det är företaget Super-X som presenterar bärbar ström i tre olika storlekar; Mikro 150, Mini 300 och Maxi 1000. Jag har testat de två mindre av de tre då de känns mest aktuella för just mina behov.

Gemensamt för strömkällorna är att de har flera olika utgångar för att ladda prylar och även bra möjligheter för att fylla på laddarens lithiumbatteri. Anmärkningsvärt är att de alla erbjuder 230V, alltså ett vanligt vägguttag. Den minsta är nästan i fickformat, den kan i alla fall utan vidare hänga med i en handväska. Den större är hyfsat portabel den också och funkar i en väska, sidoväska på mc, sadelväska på häst, eller i bilen/båten i fiskeboxen mm. Den största, Maxi 1000, är på grund av sin kapacitet tyngre (drygt 11 kilo) och får väl därför betraktas som mer stationär än de andra, mer om den i ett annat test.

De två testade heter alltså Mikro 150 och Mini 300. Modellnamnen baserar sig på styrkan i apparaten. Mikro 150 kan strömförsörja apparater upp till 150 W och Mini 300 driver följaktligen apparater upp till 300 W.

Mikro 150:

Den fick följa med i väskan på fotouppdrag på Lofoten och är som sagt relativt liten och smidig (väger runt 1,5 kilo). Den var till stor hjälp när kamerabatterierna tagit slut ute i fält. Läsplatta och telefon som förutom sina vanliga uppgifter även användes som skärmar till drönaren behövde därför ofta laddhjälp. På ett nattåg kopplades loket – och därmed 230-strömmen – bort under några timmar och då var det bara att koppla in snarkmaskinen till Mikro 150 i stället. En bonus är att den har en stark och bra ledlampa som funkar utmärkt som ficklampa.

Mikro 150. Man kan ha med den på äventyr ute i naturen, i bilen, motorcykeln eller på  cykelsemester. Men rent praktiskt i vardagen också; driva kreditkortsmaskin, fläkt, lampor, TV, ljusslinga runt loppisbordet, minikylskåp och så vidare. 

Mikro 150. Man kan ha med den på äventyr ute i naturen, i bilen, motorcykeln eller på 
cykelsemester. Men rent praktiskt i vardagen också; driva kreditkortsmaskin, fläkt, lampor, TV, ljusslinga runt loppisbordet, minikylskåp och så vidare.

Hur länge räcker den?

Så här räknar man ut det: 120Wh/din enhets effekt. Till exempel; en 32 tums LED TV drar 31 W. 120W delat med 31W = 3,8 timmars drifttid. En energilampa på 20W räcker följaktligen 6 timmar (120/20 = 6.

Summering:

Användningsområdena är många trots det lilla formatet. Den är lätt att ta med sig och är tydlig i sina funktioner. 10 stycken blå ljusdioder visar laddgraden så man vet hur mycket som är kvar. Mikro 150 använder modifierad sinusvåg.

Mini 300

Den 280 Wh starka apparaten på bara 3,3 kilo har många användningsområden. Den har främst hängt med mig i bilen under arbetsdagar i fält och har under testtiden varit en ovärderlig strömkälla vid laddning av laptopen (där jag också kopplat till en extern bildskärm), drönarbatterierna som ofta behöver laddas, telefonen och liknande. I och med att den har ren sinusvåg kan man även ladda känslig elektronik. Den har vid ett par tillfällen utan vidare fått plats i toppboxen på motorcykeln och skulle jag på längre semester med hojen vore det självklart att Mini 300 skulle åka med. Den har två bra ledlampor i fronten som support i mörkret vilket förvånansvärt ofta kommit till användning, inte minst i bakluckan på bilen när jag i skymningen pillat med fotoprylar.

Mini 300. Lätt att ta med sig och förser till exempel det mobila kontoret med ström var man än är. 

Mini 300. Lätt att ta med sig och förser till exempel det mobila kontoret med ström var man än är. 
cykelsemester. Men rent praktiskt i vardagen också; driva kreditkortsmaskin, fläkt, lampor, TV, ljusslinga runt loppisbordet, minikylskåp och så vidare.

Hur länge räcker den?

Vi tar exemplet med 32 tums LED TV:n igen. 280Wh/31W = 9 (timmar). Energilampa på 20W = 14 timmar. Laddningstid via nät är beräknat till ca 4,5 timmar.

Summering:

Detta är en apparat man lätt kan bli beroende av. Den är liten men kraftfull, har ren sinusvåg, låg vikt och många utgångar. Här pratar vi verkligen bärbar ström till mobilt kontor, fältarbete, jakt, räddning, camping, fiske och liknande. Kompletterat med en bra solcell (finns som tillval) kommer man väldigt långt med denna. Displayen är snygg och pedagogisk med all info tydligt presenterad.

Sammanfattning

Det fina med dessa apparaterna är att de är så mångsidiga i sina laddningsmöjligheter. Att faktiskt ha 230V även på en ganska liten powerbank är väldigt värdefullt. De kan laddas från vägguttag, från bilen och även med solpanel vilket ju gör att man kan ha ström långa tider under soliga årstiden. Vill man driva/ladda stora elverktyg, kaffekokare, hårtork och liknande så finns storebror Maxi 1000 till detta.

Mini 300 & Mikro 150.

Mini 300 & Mikro 150.

Här kan du läsa mer om praktiska campingtillbehör & prylar.

Allt för lyckad matlagning i campingmiljö
- recept, filmer, tips och inspiration!

Se alla avsnitt
© 2024 CampingSverige.se
Webbplatsen är byggd av Pixelbruket