På Varbergs kallbadhus kan man bada naken i svalkande havsvatten, men också slappna av i en varm och skön bastu med milsvid panoramautsikt över Kattegatt.
Varbergs första kallbadhus, byggt 1866, hade en morisk stil med kupoler på hörntornen. Sedan tre generationer tillbaka drivs badhuset i Varberg av familjen Lindeberg. Badhuset har ett antal stammisar som gärna vinterbadar och inte räds vattentemperaturer på bara några plusgrader. – En perfekt temperatur för många av stamgästerna, berättar Ninna Lindeberg. Men även under sommartid när temperaturen stigit till mer ”normala” siffror så drar sig de trogna besökarna till det anrika badhuset. PanoramaNinna Lindeberg tror att det har med stämningen i byggnaden att göra. Att det är så vackert här i badhuset. – Med fönster ut mot vattnet känns det inte alls instängt som ett vanligt badhus. Hon ser också en fördel i de väl tilltagna ytorna i såväl männens som kvinnornas olika bastuutrymmen, vilka båda ger en närmast oemotståndlig vy mot havet genom de stora panoramafönstren. – Mest fullsatt är det nog ändå på juldagen, då är det av någon anledning kö in här hela dagen.
Varberg Kallbadhus har milsvid panoramautsikt över Kattegatt. Gamla anorTraditionen med kalla och varma bad går långt tillbaka i tiden. I Varberg, som under 1800-talet var en populär kurort, byggde man på 1820-talet en flytande bassäng för kalla havsbad i hamnen. Dessa ersattes på 1850-talet av fasta bassänger, byggda på pålar. År 1864 bildades ett nytt badföretag med kommunalt stöd och det bestämdes att staden både behövde ett nytt varmbadhus och ett kallbadhus. Varbergs första kallbadhus, byggt 1866, hade en morisk stil med kupoler på hörntornen och i mitten ritat av arkitekt Wilhelm Gagner.
Bild från 1940-talet. JulstormenNinna Lindeberg berättar att det badhuset existerade i nästan 20 år innan det tyvärr förstördes i en storm 1884.– Varbergs andra kallbadhus färdigställdes 1886, och det var nu som Varberg på allvar började konkurrera med andra kurorter. Det nya badhuset var väldigt likt det föregående, men modernare med bassänger för både män och kvinnor. Men även denna byggnad förstördes av en storm, den så kallade ”julstormen” 1902. Det följande året, 1903, byggdes ett nytt badhus återigen och det är den byggnaden som vi fortfarande kan njuta av idag.