Uppsättning av vinterförtält

Det är ingen konst att sätta upp ett förtält på vintern. Det kan ju vara kallt förstås, men det är ju liksom en del av vintersemestern. Här ger vi tips och instruktioner på hur du lättast sätter upp ditt förtält på vintern.

Det är alltid svårast de första gångerna – men följer man råden och hjälps åt är det inga problem att sätta upp ett vinterförtält.

Varför vinterförtält?

  • Ett vinterförtält är konstruerat för att kunna bära den tunga snön på taket, så stängerna är tillverkade av stål. Taket lutar också så att snön skall kunna glida av. Om den inte glider av utav sig själv kan man borsta bort den med en kvast. Det är bra att göra det även om det ser trevligt ut med snö på taken.
  • Förtältet är en perfekt värmesluss som gör att värmen inte försvinner ut varje gång man går in och ut.
  • Förtältet fungerar utmärkt som förvaring av skidutrustning, grill, ytterkläder och stövlar.
  • Förtältet kan under soliga dagar bli så varmt att man kan sitta där och äta lunch.
  • Var börjar man?

Läs mer: Förtält som passar nordiska klimat.

Montering av förtält på vintern

Placera ut alla stänger där de skall användas. Sätt sedan ihop de som går i förväg. Det kan du göra med vantarna på. Det är bra att använda tunna fingervantar så att man kan arbeta med händerna. Spruta Aqua Tex i tältskenan på husvagnen innan du drar på tältet. Det görs lättast av två personer. Den ena drar, medan den andra för in tältet i skenan. Se till att sträcka tältduken ordentligt.

Nu skall alla stänger sättas ihop. Man börjar i mitten av tältet och arbetar sig sedan ut åt ena sidan, och sedan åt den andra. Det kan vara svårt att sträcka tältduken ordentligt. Ju kallare väder, desto svårare. Sträck först i taket, inklusive det lilla uthänget, och därefter i sidorna. Om du har en gasvärme-ugn, så värm upp tältet först. Då är det lättare att sträcka det. Solen gör också sitt om den skiner.

Hur får man i tältpinnarna?

När du skall slå i tältpinnarna i ditt vinter förtält kan det vara lite av en utmaning då marken oftast är hård. Vi rekommenderar Tarzan-tältpinnar från Isabella – de går lättare igenom den hårda marken.

Det viktigaste är att slå i tältpinnarna i hörnen på tältet. Om resterande inte kan slås i, så släng rikligt med snö på tältkanterna istället. Förtältet är nu redo att användas.

Termotak

Det tar endast ett par minuter att sätta upp ett termotak. Du binder fast det i mitten av taket och arbetar dig sedan hela vägen runt taket tills det sitter fast. Termotaket gör att du slipper kondens i taket.

Termosidor och golvmatta

Comfort Carpet är ett isolerande och mjukt komfortunderlag till golvet i ditt förtält. Om du har en Comfort Carpet så kan du med fördel sätta upp verandastången och på så sätt konstruera ett isolerande lager. Du kan också sätta fast det i takstängerna på sidorna, där det är extra kallt.

Det kan rekommenderas att ta med en Bolon eller liknande förtältsmatta så att man inte glider på snön som smälter under dagen och fryser till is under natten.

Nedpackning av vinterförtält

När du skall packa ner tältet och åka hem kan det ha frusit fast, men då är det bara att hälla lite ljummet vatten på. När du kommer hem efter en camping så packa upp tältet och torka det ordentligt även om det verkade torrt när du packade ner det. Det finns oftast lite kondens i tältet.

Lycka till!

Här kan du läsa mer om vintercamping.

Allt för lyckad matlagning i campingmiljö
- recept, filmer, tips och inspiration!

Se alla avsnitt
© 2024 CampingSverige.se
Webbplatsen är byggd av Pixelbruket