En gyllene regel är att där lastbilar kör, där kan man också köra med sin husvagn. Var uppmärksam på att vintertid och långt in på hösten kan bergsvägar vara helt avstängda på grund av snömassor. På många platser finns det tåg som transporterar bilen, men de tar inte alltid husvagnar och husbilar.
Håll koll på skyltarna när du kör i berg Uppförskörning Om bilen har massor av hästkrafter, om vägförhållandena är bra och om vägen är tillräckligt bred (en rätt viktig aspekt) är det som regel inga problem att köra i berg. Se till att ha tankat, bilen drar mycket bränsle under bergskörning. Mer än 12 procents stigning är olämpligt för körning med husvagn. Vägar med långsträckta stigningar under 12 % (till exempel Grossglockner), bör också undvikas. Motorns prestanda avtar i takt med ökande stigning. Rätt växel Försäkra dig hela tiden om att du kör i den växel som drar bäst i förhållande till terrängen. Det kan vara en fördel att växla ned i god tid, speciellt om det går mycket brant uppför. Se till att aldrig stå helt still, sker det trots allt och det är svårt att sätta igång ekipaget, kan det backas en smula så att ekipaget ”knäcker”. När du sedan kör igen får bilen möjlighet att få fart innan den skall dra.
Nedförskörning kan vara farligare än att köra uppför Nedför Nedförskörning kan vara farligare än att köra uppför. Den gyllene regeln är att det skall köras nedför i samma växel som det kördes upp i. Det kan låta våldsamt men det har en del fördelar. För det första bromsar bilen, och för det andra kyls motorn. Var uppmärksam på att inte sitta med foten på bromsen hela tiden. Det händer inget för att man bromsar, men gör man det hela tiden riskerar man att bromsarna bränner fast och i värsta fall slutar fungera helt. Fördelen är dock att man kan bromsa med motorn. Bromsa också alltid med bilens motor när det körs utan husvagn eller i husbil. Husvagnen har påskjutsbroms och vid nedförskörning bromsar den hela tiden. Detta är en enorm belastning som inte är bra för husvagnen under längre tid. Det är en bra idé, på de ställen där det kan låta sig göras, att ge gas så bilen drar och bromsen på husvagnen släpper. Använd eventuellt mötesplatserna till att köra in och göra kontroll av husvagnens påskjutsbroms.
Om påskjutsbromsen fastnar behöver man inte tveka, för det känns som husvagnen plötsligt är tre gånger så tung Om påskjutsbromsen fastnar Man behöver aldrig tvivla om påskjutsbromsen fastnar för det känns som om husvagnen plötsligt är tre gånger så tung. Kör in till sidan så fort som möjligt. Dra handbromsen på husvagnen, kör fram lite med bilen så bromsarna dras ifrån varandra igen, släpp handbromsen på husvagnen igen och kör vidare. Kanske behövs det flera försök. Bränner bromsarna fast helt kan man inte köra förrän de har svalnat igen, och i så fall rekommenderas en koll på verkstad innan man fortsätter sin semester. Andas inte in röken – den är rena giftet. Vid total bromssvikt är karossbromsen enda utvägen. Det betyder att man bokstavligt talat kör in i bergssidan för att bromsa ekipaget, eller kör det in i de bromsdiken som finns på många platser i bergen. Djupa dikenAv hänsyn till de stora vattenmängderna i bergen så finns det ofta djupa diken vid sidan av vägen. Se upp med så att du inte kommer för nära dikena med hjulen på husvagnen. Om det inte är något vägräcke och det går brant nedför på dalsidan, bör man också se upp här.
Se till att köra i den växel som är bäst i förhållande till terrängen KolonnkörningVid kolonnkörning i bergen med frekventa stopp skall motorn helst inte stannas. Man kan då riskera att den inte startar igen eftersom det bildas kondensvatten. Också vid ett planerat stopp på en rastplats rekommenderas det att låta motorn gå ett kort ögonblick, därmed kyls den snabbare och kan lättare starta igen.
En av alla hårnålssvängar på Trollstigen i Norge Norge E6 är Norges huvudväg och kan trots stigningar köras med husvagn. Trollstigen – som är känd inom campingkretsar som den väg man skall ha kört med husvagn innan man är helt “utbildad” – har 11 hårnålssvängar. Vägen är inte bara brant, utan också extremt smal och kan inte rekommenderas att köra under högsäsong eftersom det då också är många turistbussar. Kan det inte undgås så kör antingen tidigt eller sent på dagen. Alternativa rutter till Kasselbackarna De flesta ekipage kan komma över Kasselbackarna, men är man tveksam kan man välja en alternativ rutt istället. Om man kommer på A7 skall man lämna motorvägen söder om Göttingen, vid utfart 74 Friedand. Därefter följs huvudväg B27 via Bad Sooden-Allendorf, Sontra, Bebra och Bad Hersfeld. Vid Bad Hersfeld körs åter in på motorväg A4 som man kör på ett par kilometer, innan det åter igen är dags att svänga in på A7. Alternativ rutt till Jurabergen Använd avfarten väster om Besancon och följ vägen mot staden tills skyltning av Lons – le Saunier N83 Route de National – röd väg.
Campingplatserna i Alperna har fantastisk utsikt Alperna Sträckningar som är olämpliga för körning med släp är tydligt utmärkta. Vid passager är stigningar angivna i procent. Undersök noga vilken rutt som är bäst. Rutter med de mindre stigningarna är bättre även om det har samma betydelse som att man måste köra en omväg. Pyrenéerna I Pyrenéerna gäller samma regler för bergskörning som i Alperna, men var uppmärksam på att vägarna ofta är av sämre standard än i Alperna. Sämre skyltning, sämre underhåll, färre vägräcken och liknande.