Adriatik har seglat upp som det mest sålda husbilsmärket i Sverige. Husvagn på Väg har provat en av märkets mest populära modeller – Coral 660 SL – och efter en knapp veckas provtur är det lätt att förstå varför så många väljer en husbil från Adria.
Adria CoralFotograf: Adria-mobil.com Runt 600 000 kronor kostar denna halvintegrerade modell, vilket placerar den i en sorts mellanklass prismässigt vad gäller sålda husbilar i Sverige. Ett högt pris kan tyckas med tanke på Adrias tidigare lågprisprofil men i dag är den anrika slovenska tillverkarens produkter mer i klass med exempelvis de tysktillverkade husbilarna. Det märks både vad gäller utrustningsstandard, kvalitet – och pris.Ändå skulle vi vilja påstå att Coral 660 SL ger mycket för pengarna. Vi roade oss med att jämföra med en liknande husbil som HpV provade för exakt tio år sedan och utvecklingen, inte minst på bilsidan, indikerar att man i dag får en mer prisvärd produkt. Eller vad sägs om 157 hästkrafter mot 122, ABS och airbag (som inte var standard för tio år sedan), en mer ombonad hytt med bekvämare säten, elfönsterhissar, smidigare växelspak med ytterligare en växel och lägre drivmedelsförbrukning för att nämna några förbättringar.I bodelen har det också skett en utveckling med större kylskåp, ny typ av combipanna med elpatron, vridbar elspolande toalett, större färskvatten- och avloppstankar, 4-lågig spis, ugn, stödben, bättre och säkrare dörr, fler och större takluckor, uppvärmt lastutrymme etc. Med det som bakgrund vågar vi sticka ut hakan och tycka att man i dag får mer för pengarna även om 600 000 kronor förstås inte är en föraktlig summa. (Med hänsyn tagen till inflationen kostade de båda jämförelseobjekten ungefär lika mycket).
Planlösningen: Coral 660 SL Fotograf: Adria-mobil.com Åker baklängesOm vi tittar närmare på planlösningen har Coral 660 en dinett fram som är integrerad med de två vridbara pilotstolarna i hytten. En lösning som numera är helt dominerande bland hel- och halvintegrerade bilar. I den här modellen finns ytterligare en vridbar sittplats i form av enkelsäte där man åker sittandes baklänges vid färd om man är max antal passagerare – fem.Dinetten är förstås bäddbar men bliver bara en enkelsäng. Kombinerat med de två långbäddarna bak sover tre vuxna bra i bilen. För flerbarnfamiljer har dock tillverkaren gjort en lösning där man bäddar ihop bäddarna bak till en större trippelsäng. Den förutsätter i princip att barnet inte är för stort och ligger i mitten om man ska kunna ta sig upp i sängarna på ett enkelt sätt.Mellan dinett och sovrum finns köksdelen med en garderob intill och mittemot är toaletten – med separat duschrum – placerad. Den nya typen av Dometic-kylskåp har en mer lätthanterlig låsanordning och LED-lampor som ger ett blått sken. Varför blått kan man undra men LED-lamporna lär bli allt vanligare eftersom de ger ett starkt sken men drar nästan ingen ström och blir heller inte varma.Spisen har fyra lågor och snett ovanför finns en ugn med grillfunktion, vilket gör att det går att ägna sig åt mer avancerad matlagning och t o m bakning. Frågan är dock om inte en mikrovågsugn kommit till bättre användning.
I den här modellen finns ytterligare en vridbar sittplats i form av enkelsäte där man åker sittandes baklänges vid färd om man är fem passagerareFotograf: Husvagn på Väg Saknar köksskåpSom brukligt i husbilar är det snålt med avställnings- och arbetsytor i köksdelen. Såväl diskho som spis har dock uppfällbara glasluckor som kan användas till detta. Lite väl snålt är det emellertid med köksskåp – bara ett enda samt fyra lådor under diskhon. Förklaringen är delvis ugnen som tager upp plats men just med tanke på att köket i övrigt är så välutrustat undrar man hur alla köksredskap och skafferivaror ska få plats. Hade vi fått välja hade nog garderoben eller ännu hellre duschkabinen fått ge plats för fler och större köksskåp. I övrigt har ”Coralen” i stort varken fler eller färre förvaringsskåp än sina konkurrenter. En del av dem har mellanhylla och man kan undra varför det inte finns i alla.Bakom köket leder en trappa upp till de upphöjda långbäddarna som har 120 cm tjocka, fasta och relativt hårda resårmadrasser. Bakväggen har inget fönster utan är klädd med träfaner med skåp upptill. Dubbla sidofönster och stor taklucka gör ändå sovrummet ljust.Visst är det bra med ett stort lastrum men vi är inte så förtjusta i att det stjäl alltför mycket utrymme mellan sängar och tak. Coral 660 SL är dock långt ifrån extreme i detta fall. Betänker man att det bara får lastas max 150 kilo i ”garaget” så undrar jag dock vad man ska fylla det flera kubikmeter stora utrymmet med.
Toaletten är funktionell och rummet väldigt ljust tack vare ett stort fönster Anpassade för NordenAngående den maximala lastvikten så anges den på flera språk på dörrarna – det finns garagedörrar på båda sidor. Detta är något vi vill plussa för, att Adria på flera ställen i bilen bemödat sig om att ge viktig information på svenska. De Adriatik-bilar som importeras hit är för övrigt Scandinavian Edition, vilket innebär att de är bättre anpassade för vårt nordiska klimat.Andra detaljer som vi gillade var de många facken, hyllorna och skåpen i hyttdelen, liksom de smarta men enkla låsanordningarna – tryckknappar – på skåp och lådor, att instegsavsatsen är fast och på lagom höjd samt den mjuka stämningsbelysningen ovanför skåpen vid sittgruppen. Toaletten är funktionell och rummet väldigt ljust tack vare ett stort fönster. Men klarglaset i den ger också full insyn…Den nya typen av bodelsdörr från Seitz är värd ett eget kapitel. Det har gått ett par år sedan den lanserades och man kan nu äntligen mer eller mindre ljudlöst öppna och stänga dören och slipper därmed väcka eventuella sovande. Dubbla låskolvar, fönster och ett fack gör att vi älskar denna dörrtyp jämfört med den gamla. Att dörren är kopplad till det fjärrstyrda centrallåset gör också att man inte behöver oroa sig för att man glömt låsa den.
Två långbäddarna bak sover vuxna bra i bilenFotograf: Adria-mobil.com Detaljer att förbättraVad var det då som inte utföll till belåtenhet under vår resa? För få och inte optimalt placerade strömuttag – varför inte ett dolt utvändigt? Den lite ålderdomliga typen av mörkläggningskassetter som inte sällan börjar hänga upp sig efter en tids användning, ett trappsteg vid dinetten, som gjort att snubbla på, att vissa strömbrytare sitter så nära de infällda halogenspotlighten att man riskerar bränna fingrarna. Att det går att höja huvudändan på de bakre bäddarna är förstås bra men då ska det också vara enkelt att fälla tillbaka dem. Som helhet blev vi förtjusta i denna 08-modell från Adria. Den är funktionell och bekväm att bo i och bilen är enkel att köra. Den starka motorn ger rejält med dragkraft i såväl motorvägsfart som uppför branta backar. Den som går i köptankar bör dock betänka totallängden på drygt sju meter, vilket gör den svårparkerad i städer. Och eftersom den saknar fönster bak känns backkamera som ett nödvändigt tillval när den ska manövreras på trånga utrymmen. Fakta- Längd: 723 cm.- Bredd: 230 cm.- Höjd: 280 cm.- Invändig längd: 473 cm.- Invändig bredd: 218 cm.- Invändig höjd: 198 cm.- Axelavstånd: 403 cm.- Antal personer inkl förare: 5.- Antal bäddplatser: 3 + 1 (1 trippelsäng bak ca 200X218 cm – alternativt två enkelbäddar 200X80 cm och 190X80 cm – samt 1 enkelbädd fram 210X60 cm).